Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Vandaliseringen fortsätter i Knäred

Vandalerna krossade ett tiotal fönsterrutor, bröt sig in och satte fyr på en gardin. Nu har fönstren på det gamla vårdhemmet Björkliden bommat igen med plywood.
– Jag var så ledsen när jag åkte därifrån, säger ägaren Casandra Hallberg.

Stenkastning och förstörelse har varit återkommande i Knäreds samhälle en längre tid. I mars anmäldes flera fönsterkrossningar på Knäredsskolan.

– Knäred är ett prioriterat område för oss. Kommunen har haft en förstärkt väktarnärvaro vid skolan, säger kommunpolis Kristian Nilsson.

LÄS MER: Fortsatta problem med stenkastning i Knäred

Men skolan är inte den enda brottsplatsen i Knäred. Nyligen slog vandalerna till mot Björkliden. Den stora fastigheten har tidigare varit vårdhem, särgymnasium och asylboende. Sedan en tid tillbaka står den tom.

Casandra Hallberg driver fastighetsbolaget Aitatse som äger Björkliden. Hon möttes av en trist syn när hon kom dit häromdagen.

”Kunde fått förödande konsekvenser”

– Det är ett tiotal rutor som krossats. Det låg stenar nedanför, de har inte gått igenom, men yttre rutorna har skadats. Två fönster var helt uppbrutna, och de har gått in. Att de försökt eldhärja en gardin därinne gjorde mig väldigt ledsen, det kunde fått extremt förödande konsekvenser, säger hon.

LÄS MER: Öde Björkliden går ny framtid till mötes

Det har också klottrats på fastigheten.

– På baksidan har de ritat ”vackra” könsorgan, säger Casandra Hallberg.

När hände detta?

– Jag har inte varit där på ett tag, så jag kan inte säga exakt. Men jag har fått vittnesuppgifter på att det strukit omkring personer under påskhelgen.

– Det här är så tröttsamt att jag inte vet vart jag ska ta vägen. I förrgår var jag inte hemma förrän klockan tolv efter att vi fått sätta plywood för fönstren. Jag var så ledsen när jag körde därifrån, säger Casandra Hallberg.

Polisen vill ha allmänhetens hjälp

Kristian Nilsson säger att polisen patrullerat mer i Knäred nu än tidigare. Men att det fortfarande är okänt vilka som ligger bakom skadegörelserna.

LÄS MER: Enkät visar på stigande otrygghet i Laholm

– Vi kör ju lite i blindo. Chansen att vi kör rakt in i ett brott är liten. Vi behöver ha in information till oss. Har man sett att det varit personer exempelvis vid Björkliden är det viktigt att man säger det till fastighetsägaren eller tipsar polisen. Vi behöver hjälp av allmänheten med iakttagelser.

– Knäred är inte unikt, men där har varit mer skadegörelser än i andra liknande småorter i Laholms kommun. Det var förmodligen därför många Knäredsbor fyllde i vår trygghetsenkät vilket gjorde att vi satte upp Knäred som ett prioriterat område under 2021, säger Kristian Nilsson.

LÄS MER: Fönster krossades på församlingshem

LÄS MER: Påskägg på rutan för äldre kvinna i Knäred

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här