Vallberga lantmän satsar på nya energikällor

Vallberga lantmän vill inte länge använda gas för att värmebehandla djurfoder. I stället vill man mångmiljonsatsa på pellets och solceller.
– Vi vill jobba mot förnyelsebar energi, säger vd Jörgen Karlsson.

ANNONS
LocationVallberga, Kövlinge|
|

Vallberga lantmän fortsätter sina satsningar på foderfabriken i Hov. Förra året satte man upp nya silotorn för 25 miljoner kronor.

– I år investerar vi i energi, säger Jörgen Karlsson.

Den ekonomiska föreningen har sökt bygglov för en ny panncentral och en ny solcellsanläggning på området.

– Vi använder oss av biogas i dag. Den gått upp ganska kraftigt i pris. Därför tittar vi på andra energislag och vårt val föll på pellets som har en jämnare prisbild och kanske till och med är lite bättre miljömässigt än biogasen, säger Jörgen Karlsson.

– Vi värmebehandlar allt foder för att säkerställa att det inte finns salmonella eller liknande. Då behöver vi ånga och det är det som vår energi används till. Det går åt mycket energi i fabriken, fortsätter han.

ANNONS

Solcellspark ger el

Panncentralen ska stå mitt inne bland de övriga höga byggnaderna. I fabriksområdets utkant vill Vallberga lantmän sätta upp en mindre solcellspark på marken.

– Vi har inga solceller i dag men har tittat på det i flera år. Med tanke på energipriserna har det blivit högaktuellt. Vi vill jobba mot förnyelsebar energi och vi har plats till det, säger Jörgen Karlsson.

Solparken får sin plats nära en liten damm på området. Annars har Vallberga lantmän rätt stora byggnadstak i perfekt söderläge.

– Ja, men det är äldre byggnader som man inte vet hur länge de står kvar. Det här är en långsiktig investering på 20–30 år, säger Jörgen Karlsson.

Satsar 13 miljoner

I stort sett all solkraft som produceras kommer att matas in i fabriken. För att klara det behövs också en transformatorbyggnad. Inte på grund av solcellsparkens storlek, utan för att fabriken drivs med högspänning och elektriciteten från panelerna måste transformeras upp.

Hur mycket investerar ni i det här?

– Det blir cirka 12–13 miljoner kronor totalt, säger Jörgen Karlsson som hoppas att allt ska vara i drift vid årsskiftet om bara bygglovet blir klart inom rimlig tid.

Vallberga lantmän räknar med en kraftig omsättningsökning under 2022. Främst på grund av det allmänt ökande prisläget som gör att alla siffror räknas upp.

ANNONS

– Det är en orolig omvärld och vi är extra utsatta som jobbar mycket med spannmål, gödning och diesel. Även om vi köper upp spannmål lokalt har vi ett världsmarknadspris att förhålla oss till. Vi måste följa med i de svängningar som är och vara snabbfotade, säger Jörgen Karlsson.

LÄS MER:Vallberga lantmän på väg att växa sig ur Vallberga

LÄS MER:Han blir ny vd på Vallberga Lantmän

ANNONS