Jesper Malmquist hoppas att skidanläggningen snart ska kunna starta sin alpina säsong.
Jesper Malmquist hoppas att skidanläggningen snart ska kunna starta sin alpina säsong. Bild: Jerry Carlsson

Vallåsen laddar för coronasäker alpinsäsong

Den alpina säsongen på Vallåsen står för dörren. I år kommer den dock att bli annorlunda jämfört med tidigare år.
– Vi kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att besökarna ska känna sig så säkra som möjligt i dessa pandemitider, säger platschefen Jesper Malmquist.

ANNONS
LocationLaholm||

Jesper Malmquist är hoppfull om att den alpina säsongen ska kunna dras i gång nästa vecka.

– Förhoppningsvis kommer den riktiga kylan i slutet av den här veckan. Snökanonerna, som är automatiska, kör i gång vid två och en halv minusgrader. Den mängd snö som tillverkas under ett dygn vid den temperaturen kan dock tillverkas inom loppet av en timme vid sex minusgrader så det krävs lite ihållande kyla för det ska bli rejält med snö, säger han.

”Förboka sin plats”

Besökarna kommer att mötas av en rad nyheter på Vallåsen denna säsong. Liksom andra skidanläggningar vidtar Vallåsen en rad olika coronaåtgärder.

– Det som kanske är allra viktigast för besökarna är att de måste förboka sin plats på anläggningen via vår hemsida. Det går alltså inte att komma hit spontant och boka plats i receptionen. Möjligheten att förboka plats via vår hemsida har funnits i många år men i år är det alltså ett tvång för att kunna besöka anläggningen.

ANNONS

Jesper Malmquist menar att anläggningen kommer att jobba utifrån en maxgräns för antalet besökare.

– Tack vare förbokningen kan vi ta ställning till hur många besökare som vi kan ta in under en specifik dag. I nuläget har vi inte fastställt något tak när det gäller antalet besökare eftersom det kommer att vara beroende av exempelvis hur många liftar och servicefunktioner som är i gång på anläggningen. Maxgränsen kan alltså variera från dag till dag.

I lokalerna kommer alla besökare, enligt föreskrifterna i den nya pandemilagen, ha tio kvadratmeter till sitt förfogande.

Anställt värdar

Inför kommande säsong har skidanläggningen anställt värdar som ska ta emot besökare på parkeringen och se till att det inte uppstår trängsel i värmestugan, skiduthyrningen och restaurangen.

– I år kommer dessutom vår restaurang vara helt digital och beställningarna görs via en app. Vi kommer även att satsa mycket på take away för att besökare ska kunna inta sin lunch och middag på ett säkert coronaavstånd utomhus.

I normala fall kan anläggningen ta emot maximalt cirka 2 500 besökare per dag.

– I dessa coronatider blir vi tvungna att halvera antalet besökare. Vi måste anpassa oss efter verkligheten, säger Jesper Malmquist.

ANNONS