Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Valeries, 18, sköter gravplatser åt dem som inte kan

En promenad förbi kyrkogården i Knäred gav Valerie Iljin idén för sitt UF-företag. Nu erbjuder hon personlig gravskötsel för dem som har svårt att ta sig till sina anhörigas gravar.

Valerie Iljic, 18, läser sitt tredje år på Osbecksgymnasiet i Laholm. I ettan fick hon möjligheten att skapa sitt eget UF-företag och efter en promenad förbi kyrkogården i Knäred föll företagsidén på plats. Nu erbjuder hon gravskötsel för dem som inte kan ta sig till kyrkogården.

– Jag gick förbi kyrkogården här och såg att det fanns vissa gravstenar som inte var skötta, nedfällda eller att de bara hade ett behov av lite extra omtanke, berättar hon.

Att kunna plantera, tända ljus och gör fint vid en anhörigs grav är för många ingen självklarhet. För dem som till exempel är rörelsehindrade eller bor långt ifrån graven kan man behöva en hjälpande hand. För att nå ut till potentiella kunder använder sig Valerie Iljin främst av sociala medier.

– Det är en svår bransch men jag gör mitt bästa för att nå ut till dem som behöver hjälpen, förklara hon och berättar vad företaget främst erbjuder för tjänster:

– Jag sätter främst dekorationer på gravarna, så det finns två olika paket att välja mellan eller så skräddarsyr jag det om man vill ha något speciellt, förklarar Valerie Iljin.

Störst efterfrågan vid högtider

Kundkretsen består till stor del av äldre eller personer som bor i annat län. Efterfrågan från kunderna beskriver Valerie Iljin som störst vid de olika högtiderna, då många vill kunna tända ett ljus för sina anhöriga.

– Det är kul när man får bra respons och att folk hör av sig om att det är en fin idé, det gör mig glad, berättar hon.

Svenska kyrkan erbjuder redan gravskötsel för de som önskar och Valerie Iljin vill vara tydlig med att tanken bakom företaget inte är att skapa konkurrens.

– Jag tror att jag och kyrkan kan mötas och ha en bra relation. Även om vi jobbar på olika sätt så jobbar vi ändå mot samma mål – att viloplatsen ska se fin ut.

Till sommaren tar hon studenten men hoppas kunna fortsätta med sitt företag, antingen på heltid eller som en sidosyssla.

– Jag vill gärna fortsätta och om det finns tillräckligt med kundunderlag för att klara mig så tänker jag fortsätta. Jag tycker att det är roligt och jag tycker om att se hur glada mina kunder blir av att få den här hjälpen. Jag hoppas på det!

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här