Södra Skummeslövs naturreservat.
Södra Skummeslövs naturreservat. Bild: Jonatan Gernes

Västerhavsvecka med vandring på blå slinga

Strosa längs den blå kustslingan kan man göra den 1 augusti för att lära sig mer om land och hav. Vandringen sker i Skummeslövs södra naturreservat och är ett evenemang under Västerhavsveckan den 1-9 augusti.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand||

Samling sker på den nya parkeringen intill gamla reningsverket i Skummeslövsstrand. Rundan är cirka två kilometer och går i långsam takt med många stopp. Aktiviteten har corona-anpassats på så vis att besökarna delas upp i mindre grupper.

Arrangörer är Havsnätverket Laholmsbukten och Länsstyrelsen i Hallands län.

Skummeslövs södra naturreservat (tidigare känt som sanddynsreservat) i Skummeslövsstrand.
Skummeslövs södra naturreservat (tidigare känt som sanddynsreservat) i Skummeslövsstrand. Bild: Jonatan Gernes

Det är sex personer som ska ha varsin station med information, och besökarna kommer att delas in i sex grupper, eller tre, beroende på hur många som dyker upp. Sedan får grupperna besöka stationerna i tur och ordning, berättar Margareta Lindgren, en av samordnarna.

Det kommer att pratas om skötselplaner, klimatet, höjda havsnivåer, höjda temperaturer och konsekvenser för havet. Andra ämnen blir vattenrening, övergödningsproblematik, alger och vad som kan göras i det alltmer tätbefolkade kustområdet.

ANNONS
Södra Skummeslövs naturreservat.
Södra Skummeslövs naturreservat. Bild: Jonatan Gernes

Det blir också information om restaureringen på heden, invasiva arter och erosion i dynfronten. Dessutom blir det en titt på de gamla, trädklädda dynerna.

Sedan 2008 arrangerar Västra Götalandsregionen, tillsammans med ett hundratal aktörer, Västerhavsveckan med syftet att uppmärksamma havsmiljön och de utmaningar Västerhavet står inför. Under veckan bjuds det på havsnära aktiviteter längs hela västkusten. Mer info: vasterhavsveckan.se

Södra Skummeslövs naturreservat.
Södra Skummeslövs naturreservat. Bild: Jonatan Gernes

LÄS MER:Variationen lockar många till Steninges härliga strand

LÄS MER:Så ska stränderna i Halland locka fler turister

ANNONS