Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vänneå JO-anmäler Leine

Hallands vattenkraftförening har JO-anmält advokatfiskal Nils Leine på Kammarkollegiet för jäv. Enligt kraftverksägarna gynnar han motståndare till vattenkraft.

HP har flera gånger skrivit om anklagelserna, efter Nils Leines kritiska yttranden om Gränshuskvarn i Smedjeån utanför Ränneslöv.

Nu har Hallands vattenkraftförening med ordförande Sven-Erik Vänneå i spetsen gått från ord till handling och anmält den statliga tjänstemannen för jäv. Bakom anmälan till JO, Riksdagens ombudsmän, står också riksorganisationen Svensk vattenkraftförening.

– Vi har fått en hel del påstötningar i sociala medier, säger Sven-Erik Vänneå om varför de anmäler.

Vänneå vänder sig mot att Nils Leine företräder staten i vattenkraftfrågor och samtidigt är medlem i intresseorganisationer som Älvräddarna, som tydligt tar ställning mot småskaliga kraftverk.

– Han ska vara en neutral person, men vi kan visa på att han uppträder tillsammans med Christer Borg (Älvräddarnas ordförande, reds. anm.) vid gemensamma seminarier. De har också tillsammans gjort en film, säger Sven-Erik Vänneå.

I filmen, Kampen om älvarna, medverkar Nils Leine som företrädare för Kammarkollegiet. Han har också presenterats på nätet som en i ”gänget bakom filmen”.

– Det finns så klara kopplingar att jag tycker att det måste utredas. Jag tycker att det i vart fall är delikatessjäv, en mildare form av jäv, säger Sven-Erik Vänneå.

Kammarkollegiet kommenterar inte pågående ärenden, uppger Mattias Axelsson, pressansvarig vid myndigheten.

Nils Leine har tidigare själv kommenterat anklagelserna med att det finns föreningsfrihet i Sverige. Hans chef har sagt att myndigheten inte ser någon intressekonflikt.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här