Lagen ställer höga krav på väktares laglydnad och allmänna lämplighet. Länsstyrelsen beslutade att dra in väktarlegitimation för en väktare från Laholm med tvivelaktigt umgänge.
Lagen ställer höga krav på väktares laglydnad och allmänna lämplighet. Länsstyrelsen beslutade att dra in väktarlegitimation för en väktare från Laholm med tvivelaktigt umgänge. Bild: arkiv

Väktare umgicks med grovt kriminella – förlorar sitt leg

En väktare från Laholm som umgåtts med tungt kriminella förlorar sin väktarlegitimation. Kvinnans umgängeskrets anses ”synnerligen olämplig” för en person som arbetar med bevakningstjänst.

ANNONS
LocationLaholm||

Kvinnan var provanställd som väktare och jobbade nattskift. Förra vintern och i våras stötte poliser gång på gång på henne i mindre lämpliga sammanhang.

Poliser i yttre tjänst gjorde vid ett tiotal tillfällen under sena nätter iakttagelser av kvinnan då hon suttit i bilar tillsammans med människor som är välkända för polisen för grov kriminell verksamhet, såsom inbrott, stöld, utpressning, vapenbrott, misshandel och narkotika.

Krogbråk och dåligt umgänge

En gång, i samband med ett brott, spårade en hundförare efter gärningsmän fram till en bil där kvinnan var passagerare tillsammans med två kända brottslingar. En annan gång hade bilen hon åkte i följt efter en väktarbil i flera timmar.

ANNONS

Vid ett par tillfällen ska kvinnan ha visat dålig attityd mot polisen och hon uppges också ha varit inblandad i ett krogbråk på Hästtorget.

Lokalpolischef Krister Adolfsson gjorde en anmälan till länsstyrelsen om att väktaren är olämplig i sin yrkesroll. Länsstyrelsen beslutade att återkalla kvinnans godkännande för anställning i auktoriserat bevakningsföretag.

Laglydig och lämplig

Väktaren har tagit hjälp av advokat och överklagat beslutet först till förvaltningsrätten och sedan kammarrätten. Kvinnan påpekar att hon är laglydig och inte kan lastas för om någon hon åkt bil med är kriminell. Hon uppger att hon inte umgås privat med kriminella personer, men känner vissa sådana personer från barndomen och stöter på dem ibland.

Hon har också lämnat in ett lämplighetsintyg från en kollega. Väktarens advokat framhåller därtill att en chef på vaktbolaget skrivit till kvinnan att ”alla är värda en andra chans”.

”Knappast en slump”

Lagen ställer höga krav på väktares laglydnad och allmänna lämplighet.

Förvaltningsrätten ansåg att polisens iakttagelser ”knappast är en olycklig slump”. Kammarrätten instämmer att kvinnans umgängeskrets är ”synnerligen olämplig” för en väktare.

”Det går heller inte att bortse från de olika besvärande sammanhang som hon har påträffats i tillsammans med dessa personer”, skriver rätten i sin dom och avslår överklagandet. Kvinnan förlorar därmed sin rätt att jobba som väktare.

ANNONS

Domen vann laga kraft i början av veckan.

LÄS MER:Väktare tog baguettetjuv på bar gärning

LÄS MER:”Otrygghet går inte att brottsförebygga bort”

ANNONS