Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksväg 24 i Råryd utanför Våxtorp. Trafikverket vill stryka 24:an från listan över vägar som är av riksintresse. Bild: Jonatan Gernes
Riksväg 24 i Råryd utanför Våxtorp. Trafikverket vill stryka 24:an från listan över vägar som är av riksintresse. Bild: Jonatan Gernes

Väg 24 inte så intressant för riket längre

Trafikverket vill plocka bort stämpeln ”riksintresse” från riksväg 24. Laholms kommun säger ja, fast andra kommuner motsätter sig förändringen.

24:an, som den oftast kallas, går från Hässleholm i öster till Mellbystrand i väster. Statliga Trafikverket anser – åtminstone än så länge – att vägen är av riksintresse.

”Väg 24 utgör förbindelse mellan regionala centra, vilket innebär att vägen är av särskild regional betydelse”, skrev Trafikverket när riksintressanta kommunikationer fastställdes senast, år 2018.

Nu har verket emellertid kommit på andra tankar. 24:an är en av ett stort antal vägar i Sverige som föreslås mista stämpeln ”riksintresse”. Anledningen är att Trafikverket ändrar sina kriterier.

Tjänstemän i Laholms kommun har menat att ett borttagande av riksintresset kan vara bra, av byråkratiska skäl. En del kravställningar blir då inte lika strikta som i dag.

”Det kan bli enklare att utveckla stationsområdet med anslutningspunkter till väg 24 eller andra utvecklingsområden som är värdefulla för staden”, skriver de i en tjänsteskrivelse.

Laholmspolitikerna sade ja

Kommunstyrelsen köper resonemanget och sade på tisdagen ett enigt ja till att låta tjänsteskrivelsen bli Laholms svar till Trafikverket.

– Några i kommunstyrelsen hade farhågor kring om vi skulle få några ytterligare kostnader, men vi såg det här som mest positivt, säger kommunrådet Erling Cronqvist (C).

Däremot har bland andra Laholms östra granne Örkelljunga protesterat.

– Vi tycker det är viktigt att vi sätter ner foten så att vi inte får en försämrad vinterväghållning och underhåll i framtiden, säger Örkelljungas kommunalråd Christian Larsson (M) till Helsingborgs Dagblad.

Enligt tidningen har det inte hjälpt att Trafikverket svarat Örkelljunga att förändringen inte får någon större praktisk betydelse, utom i samhällsplaneringen.

– Vi har pratat med andra kommuner och de gör samma bedömning, säger Christian Larsson.

LÄS MER: Så vill kommunen lösa trafiklåset i knepig korsning

LÄS MER: Åsikterna går isär om trafikhinder på väg 24

LÄS MER: Fartkamera vandaliserad längs väg 24

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här