Våxtorpsbo vill flytta stolpar som körts ner efter en vecka

Efter att nya reflexstolpar körts ner efter en vecka vill en Våxtorpsbo flytta dem. Men Trafikverket kommer snarare ta till kraftigare åtgärder.

ANNONS
LocationVåxtorp||

För ungefär en vecka sedan sattes de svarta reflexstolparna längs väg 24 i Våxtorp upp. Några dagar senare är sex av åtta stolpar påkörda varav en är helt nerkörd och ligger flera meter bort.

– Det ser ut som en lastbil har kommit och kört ner dem, säger Våxtorpsbon Carl-Erik Colliander som hittat en stänkskärm från en lastbil intill den sönderkörda reflexstolpen.

Stolparna kan leda till olyckor

Trafiken på 24:an är tung och Carl-Erik Colliander tror att stolparna kan leda till olyckor. Därför tycker han att stolparna borde flyttas, antingen upp på kantstenen eller in på gång- och cykelbanan. Det anser inte Linda Larsson, åtgärdsplanerare på Trafikverket.

ANNONS

– Det ska vara tillräckligt brett och kör man i rätt hastighet kan man mötas där. Det uppfyller kraven på vägbredd, säger hon.

– Man kanske inte kan mötas precis vid stolparna utan en får sakta ner och stanna innan stolparna.

Kan smalna av vägen ytterligare

Att flytta stolparna är enligt henne inte ett alternativ. Då gäller snarare kraftigare åtgärder som att smalna av vägen ytterligare eller bygga så kallade betongöar ute i vägen.

– Stolparna är utsatta på ställen där man kan korsa vägen, för att sänka farten. Det är för att biltrafiken ska uppmärksamma att det kommer oskyddade trafikanter.

Nordic Road Service ansvarar för att sätta upp stolparna inom en viss tid. Skulle de köras ner upprepade gånger kan nya åtgärder bli aktuella.

På parkeringen mitt emot hembygdsgården anser Carl-Erik Colliander att infarten bör breddas eftersom den blivit trafikfarlig. Linda Larsson tycker tvärt om. Nu kan bilar inte köra ut var som, som tidigare var fallet. Här ska kommunen dessutom styra upp parkeringsplatserna på grusytan.

LÄS MER:Nu byggs det för att 24:an i Våxtorp ska bli säkrare

ANNONS