En privatperson fann en hel del mald plast i biogödseln från Laholms biogas. Problematiskt, anser man på biogasanläggningen, men menar samtidigt att föroreningen ligger tidigare i processen.
En privatperson fann en hel del mald plast i biogödseln från Laholms biogas. Problematiskt, anser man på biogasanläggningen, men menar samtidigt att föroreningen ligger tidigare i processen. Bild: Privat

Utvinning av biogas leder till att plast sprids ut på åkrarna

Biogödseln från Laholms biogasanläggning sprids på åkrarna. Men gödseln innehåller en hel del plast.
– Det är ett stort bekymmer, men det var ännu värre förut, säger styrelseledamoten Roland Gottfridsson.

ANNONS
|

En privatperson uppmärksammade nyligen att rötslam som lagts upp på marker i Hjörnered, som Roland Gottfridsson arrenderar, innehöll en mängd små plastbitar.

Personen har i ett brev till tidningen ifrågasatt att så mycket plast kan få spridas ut på åkrarna.

Roland Gottfridsson är sedan många år engagerad i styrelsen för Laholms biogas, där rötslammet produceras under benämningen biogödsel.

Han menar att mängden plast inte var ovanligt stor.

Biogödseln testas för föroreningar

– Vi hade mycket mer bekymmer tidigare när vi provkörde material från Halmstad. Nu har vi väldigt låga värden av plast i vår anläggning, säger Roland Gottfridsson.

– Varje månad skickar vi iväg biogödsel för kontroll av det som kallas ”synliga föroreningar” – det handlar mest om plast – och där har vi i Laholm legat bra till jämfört med andra anläggningar och klarat normerna.

ANNONS

Men i rötslammet ser man ju tydligt med blotta ögat att det finns plastbitar?

– Jo, om man sprätter i det så ser man det. Men jämfört med hur det var tidigare har det blivit mycket mycket bättre.

Där högarna med biogödsel legat innan de spreds på åkrarna syns små plastbitar av olika slag ligga kvar. En del är etiketter från frukt, men det finns också andra främmande material som inte brutits ner vid biogasrötningen.
Där högarna med biogödsel legat innan de spreds på åkrarna syns små plastbitar av olika slag ligga kvar. En del är etiketter från frukt, men det finns också andra främmande material som inte brutits ner vid biogasrötningen. Bild: Henrik Williamsson

Martin Henningsson är tekniker på Laholms biogas. Han förklarar att utgångsmaterialet som används på anläggningen till största delen är gödsel.

– Gösdel är basen. Sedan är det hushållsavfall. Hushållsavfallet får vi färdigt hit som en ”slurry”, säger Martin Henningsson.

Boven i plastdramat finns i denna slurry, menar han. Slurryn av matavfall kommer från förbehandlingsanläggningar på annat håll. Just nu från Malmö.

– Egentligen är det maskiner som ska sortera bort plasten. Men det går inte att komma ner till noll. Och vi är den sista utposten innan åkern. Vi har inga reningsmaskiner här, säger Martin Henningsson.

– Ska detta fixas måste det ske uppströms i kedjan. Men hela branschen skriker plast. Vi måste få bort den. Det finns plast runt gurkor och i plastpåsar. Och det jobbas intensivt med det här, fortsätter han.

Har spritts ut på fälten

De högar med plastbemängd biogödsel som privatpersonen uppmärksammade är nu borta.

– De har spritts ut på åkern, säger Roland Gottfridsson.

En noggrannare sortering både i hushållen och vid rensningen är det som kan minska mängden plast som går ut på odlingsmark, menar Martin Henningsson.

ANNONS

– Det är inte roligt att det är plast. Ingen vill ha det. Men det räcker att någon fördärvar, så är ett helt lass fördärvat, säger han.

ANNONS