Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avfallsdeponin i Ahla släpper ifrån sig lakvatten som behöver renas. Men LBVA gjorde fel, och orenat vatten gick ut i Lagan i tre månader. Ingen straffas dock för händelsen.
Avfallsdeponin i Ahla släpper ifrån sig lakvatten som behöver renas. Men LBVA gjorde fel, och orenat vatten gick ut i Lagan i tre månader. Ingen straffas dock för händelsen.

Utsläpp av orenat soptippsvatten leder inte till åtal

Lakvatten från Ahladeponin leddes ut i Lagan i flera månader. En åklagare har synat LBVA:s ansvar men väljer nu att lägga ner fallet.

I slutet av förra året blev det känt att någonting gått snett med lakvattnet från deponin i Ahla. Från augusti till november hade vattnet letts rakt ut i Lagan.

Vid tidpunkten höll man på att bygga en reningsanläggning för lakvatten vid deponin. Reningsanläggningen, som skulle rena lakvattnet innan det släpptes ut i ån, var emellertid inte färdigställd.

Meningen var att lakvattnet under byggtiden skulle ha gått till Ängstorps reningsverk. Men Laholmsbuktens VA (LBVA) kopplade ihop ledningarna i förtid och därmed släpptes vattnet orenat till Lagan.

Miljökontoret i Laholm anmälde händelsen som otillåten miljöverksamhet och ärendet har behandlats på nationella åklagaravdelningen.

Vice chefsåklagare Jörgen Lindberg har till sist bestämt sig för att inte inleda en förundersökning.

Lindberg skriver att det ”finns anledning att anta att en eller flera personer med särskilt ansvar för tillsyn eller kontroll vid Laholmsbuktens VA (...) gjort sig skyldiga till otillåten miljöverksamhet”.

Åklagaren har noga övervägt om det funnits möjlighet att lagföra någon. Men olika omständigheter får honom att lägga ner fallet.

Dels hade LBVA vid tiden för händelsen ännu inte blivit ett aktiebolag – det skedde först vid årsskiftet. Dels ändrades lagen om företagsbot just vid årsskiftet.

I två tättskrivna A4-sidor reder åklagaren ut de snåriga reglerna. Hans slutsats är att om händelsen skett efter 1 januari hade LBVA som bolag kunnat bötfällas. Men som saken nu ligger blir det inga efterräkningar för någon.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!