Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisutredningen om sexofredande mot barn på en skola i Laholms kommun lades ned i brist på bevis. Den utpekade mannen förlorade jobbet. Bild: Fredrik Sandberg, Henrik Montgomery/TT
Polisutredningen om sexofredande mot barn på en skola i Laholms kommun lades ned i brist på bevis. Den utpekade mannen förlorade jobbet. Bild: Fredrik Sandberg, Henrik Montgomery/TT

Utredning om sexofredande mot barn på skola nedlagd

Mannen fick sparken och polisanmäldes av skolan för att ha agerat olämpligt mot unga elever. Men polisen hittade ingen substans i anklagelserna.
– Det var mycket ryktesspridning, säger åklagaren Ann-Christin Claesson.

Polisen drog i höstas i gång en utredning om sexuellt ofredande mot barn på en småskola i Laholms kommun.

Det fanns uppgifter om att tre elever på skolan hade ofredats av en manlig anställd. Händelsen fick stor uppmärksamhet i lokala medier.

Handen innanför byxorna

Polisen gick till botten med brottsmisstankarna, som gällde två konkreta påståenden. Mannen uppgavs ha haft handen innanför en elevs byxor. Han skulle också ha visat videor med innehåll av sexuell karaktär för eleverna.

Tre åttaåriga flickor var målsägande i utredningen.

Skolans rektor låg bakom polisanmälan. Kommunen agerade kraftfullt när anklagelserna kom fram. Mannen stängdes av från sin tjänst som resursperson och kommunens interna utredning slutade med att han förlorade jobbet.

– Utredningen har visat att vi som arbetsgivare inte längre har kunnat ha förtroende för den här personen och därför har personens anställning i kommunen avslutats, sade förvaltningschef Richard Mortenlind till HP i oktober.

Brott går inte att bevisa

Polisen höll förhör med eleverna. Flickorna fick var sin advokat som stöd. En vuxen kollega på skolan hördes som vittne till händelsen med handen innanför byxorna.

Efter att den misstänkte mannen själv kallats till polisstationen i Laholm för förhör valde åklagaren att lägga ned förundersökningen. Beslutet togs samma dag. Brott gick inte att bevisa, konstaterade åklagaren.

– Det florerade rykten på skolan att det hade visats video med olämpligt innehåll, men ingen kunde berätta att den hade sett någon sådan video. Elever berättade att de visste någon annan som sett, men när man gick till den personen hade de inte sett det som påstods, säger kammaråklagare Ann-Christin Claesson.

Ryktesspridning på skolan

Vad beträffar handen innanför byxorna gick det inte heller att styrka brott.

– Det fanns en uppgift om att han hade hjälpt barnet att dra upp byxorna, men det gick inte att visa att det skett någon sexuell beröring i samband med det.

Halmstads tingsrätt avskrev målet.

– Över huvud taget när det gäller det ärendet uppfattade jag det som att det var mycket ryktesspridning på skolan och mellan elever, men när man väl försökte komma till uppgifternas ursprung så fanns det inte så mycket där, säger Ann-Christin Claesson.

Enskilt personalärende

Trots att brottsutredningen lades ned och alla misstankar ströks blev konsekvenserna stora för den utpekade mannen.

När HP kontaktar utbildningschefen igen vill han inte svara på frågor om det var rätt att anställningen avslutades.

Richard Mortenlind, utbildningschef i Laholms kommun.
Richard Mortenlind, utbildningschef i Laholms kommun.

– Det är fortfarande ett enskilt personalärende. Jag har inte tagit del av polisutredningen eller åklagarens beslut och tycker inte att jag kan kommentera det, säger Richard Mortenlind.

En förälder som hört av sig till tidningen har ifrågasatt hur Laholms kommun hanterade situationen som arbetsgivare.

”Skolledningen ’kastar personen framför tåget’ för att skyla över sina egna tillkortakommanden”, anser föräldern och pekar på att mannen regelbundet fick hoppa in som lärarvikarie.

Ansvar för barnens hälsa

– Ryktesspridning är ingenting som vi lyssnar på. Alldeles oavsett vad det är för situation som uppstår kring någon medarbetare söker vi alltid upp så många fakta vi kan, lyssnar på alla parter och sedan gör ansvarig chef i dialog med HR en bedömning hur vi kan behöva agera, säger Mortenlind och fortsätter:

– Vi har ett väldigt starkt ansvar för barns hälsa och välmående. Barnperspektivet är vägledande för oss.

LÄS OCKSÅ: Skolpersonal polisanmäld för sexofredande mot barn

LÄS OCKSÅ: Tre barn misstänks utsatta för sexuellt ofredande på skolan

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!