Länsstyrelsen godkänner inte att fastighetsägarna fyllt ut med grusmassor i ett område vid Lillån. Nu måste ägarna ta bort gruset.
Länsstyrelsen godkänner inte att fastighetsägarna fyllt ut med grusmassor i ett område vid Lillån. Nu måste ägarna ta bort gruset. Bild: Henrik Williamsson

Utfyllnad vid bäck måste återställas

Fastighetsägarna ville anlägga en paddock och lade ut grusmassor invid Lillån i Ebbarp. Nu sätter länsstyrelsen stopp för utfyllnaden.

ANNONS
|

I januari fick länsstyrelsen en anonym anmälan om att dammar och en våtmark i Ebbarp, nära Skogaby sjö i Laholms kommun, hade fyllts igen.

Länsstyrelsen begärde att ägarna till fastigheten skulle förklara sig, och åkte också ut till platsen för en inspektion.

Inspektörerna fann att cirka 500 kvadratmeter intill Lillåns huvudfåra hade fyllts ut med grus. Länsstyrelsen anser att utfyllnaden gjorts i ett vattenområde och att åtgärden är tillståndspliktig eller anmälningspliktig.

Fastighetsägarna skrev i en förklaring att området tidigare varit åkermark eller betesmark med eftersatt skötsel. Någon våtmark var det inte fråga om, enligt fastighetsägarna. I ett senare brev berättade de att de hade för avsikt att anlägga en 800 kvadratmeter stor paddock.

ANNONS

Länsstyrelsen menar att det rör sig om ett ekologiskt värdefullt område och förelägger ägarna att återställa platsen till naturmark. Grusmassorna ska köras i väg till en plats som kommunen godkänner.

ANNONS