Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pappan menar att kommunens utredningar kring barnen fått förödande konsekvenser för honom och vill ha ersättning. Men med stöd av bland annat domstolsutslag kommer kommunen inte att betala något skadestånd. Bild: TT
Pappan menar att kommunens utredningar kring barnen fått förödande konsekvenser för honom och vill ha ersättning. Men med stöd av bland annat domstolsutslag kommer kommunen inte att betala något skadestånd. Bild: TT

Utblottad pappa kräver kommunen på 432 000

De två små barnen omhändertogs från sina föräldrar. Pappan anser att hans liv slagits i spillror och har krävt ersättning från kommunen. Men enligt domstolarna gjorde kommunen rätt.

”Jag befinner mig i en hopplös situation”, skrev pappan till Laholms kommun i december 2020.

Han menar att hans tillvaro blivit förstörd under de senaste åren och att detta grundar sig i att hans barn blev omhändertagna för några år sedan.

Pappan anser sig felaktigt anklagad för våld och övergrepp mot barnen. Efter de utredningar som gjorts av socialkontoret i Laholms kommun skriver han att han ”förlorat arbetsinkomst, förlorat mitt arbete, hamnat i skulder samt utvecklat en psykisk ohälsa”.

Han har ställt ett krav att kommunen ska ersätta honom med 432 000 kronor.

Socialnämnden har låtit kommunens försäkringsbolag Kommunassurans utreda ersättningskravet. Försäkringsbolaget kom fram till att kommunen inte ska betala.

För ett år sedan dömde Förvaltningsrätten i Göteborg att de båda barnen skulle få vård enligt lagen om vård av unga (LVU). Kommunen, som ansökt om detta, menade att pappans och mammans ”problematik innebär en mycket otrygg miljö att växa upp i”.

Båda föräldrarna menade att barnens nuvarande frivilliga vård i ett familjehem var tillräckligt, men domstolen gav kommunen rätt att använda tvångsvård enligt LVU. Föräldrarna överklagade till kammarrätten, men fick inget gehör.

Det är med utgångspunkt från domstolsprövningen som försäkringsbolaget menar att Laholms kommun haft fog för sina beslut, och därmed inte är skyldig att betala något skadestånd till pappan.

Socialnämnden beslutade på tisdagen att säga nej till skadeståndskravet.

– Ett ovanligt ärende. Det är alltid tråkigt när det blir konsekvenser för individen. Det är tragiska människoöden, säger nämndens ordförande Kenneth Camitz (M).

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!