Rektorn Ulf Bergström anser att undersköterskeeleverna på vuxenutbildningen kan göra en viktig insats och samtidigt få bra praktik inför yrkeslivet genom att bidra vid regionens vaccinationsprogram för covid-19.
Rektorn Ulf Bergström anser att undersköterskeeleverna på vuxenutbildningen kan göra en viktig insats och samtidigt få bra praktik inför yrkeslivet genom att bidra vid regionens vaccinationsprogram för covid-19. Bild: Sakchai Lalit/AP Photo

Utbildning vill hjälpa till att vaccinera mot corona

Elever på vuxenutbildningen i Laholm skulle kunna hjälpa till att vaccinera mot covid-19. Rektorns förslag har lyfts vidare till Region Halland. Samtidigt håller reglerna om vem som får ge sprutan på att ses över.

ANNONS
LocationLaholm||

Belastningen på vården förväntas bli hög när coronavaccinet ska börja rullas ut nästa år.

För att lätta på trycket föreslår Ulf Bergström, rektor för Vuxenutbildningen på Campus Laholm, att eleverna på undersköterskeutbildningen kan hjälpa till med att ge sprutan.

Vaccination

– Det är en gissning från min sida att det blir en arbetsbelastningspuckel på de öppna vårdinstitutionerna. Vi har elever som lär sig detta i sin utbildning. Vi vet inte om det är intressant, men vi har en resurs vi kan erbjuda, säger Ulf Bergström.

”Jag ser absolut ett värde i att eleverna deltar i den här hanteringen”, säger Ulf Bergström, rektor för Vuxenutbildningen på Laholms kommun.
”Jag ser absolut ett värde i att eleverna deltar i den här hanteringen”, säger Ulf Bergström, rektor för Vuxenutbildningen på Laholms kommun. Bild: arkiv

Tanken slog honom i samtal med vårdlärare. Rektorn skickade förslaget vidare uppåt i organisationen.

”Det vore en utmärkt praktik för elevgruppen och skulle kunna bli ett bra bidrag till vaccinationslogistiken i Laholm. Vi har för närvarande ett femtiotal elever som skulle kunna medverka”, skrev han i ett internt mejl i förra veckan.

ANNONS

LÄS MER:MAS säger nej till att låta vårdelever ge vaccin

Frågat Region Halland

Responsen från cheferna blev positiv. Men kommunen råder inte över frågan. Vaccinering är regionens bord.

– Vi uppskattar oerhört mycket Ulfs initiativ. Vaccineringen kommer att skötas och ledas av Region Halland. Vi har via kommunchefen och regionala rådet ”spelat in” den här idén och bett att få återkoppling om detta är en hjälp som man från regionen behöver, säger Andreas Meimermondt, verksamhetschef för kultur och utveckling på Laholms kommun.

Frågan är också om eleverna över huvud taget får hjälpa till. I dagsläget får bara legitimerade sjuksköterskor vaccinera, enligt Socialstyrelsens föreskrifter.

Johanna Wiechel-Steier är kommunikationsdirektör på Region Halland:

– De jag pratat med känner inte till erbjudandet, men vår chefsläkare säger att det håller på att ske en anpassning av föreskriften om vem som får ge och ordinera vaccinet. Om de får erbjudandet får de ta ställning till det utifrån vad den föreskriften kommer att säga, säger hon.

Behövs det hjälp?

– Det är mycket beroende på vad som händer. Det är osäkert i dagsläget i vilka mängder vaccinet kommer. Är det jättelite i början och jättemycket på slutet, när det är bred vaccination, så är det stor skillnad på hur personalåtgången blir. Om det kommer jämnt kan man själv förbereda på ett sätt som gör att man inte är i lika stort behov av extern hjälp, säger Johanna Wiechel-Steier.

ANNONS
I Ryssland har vaccineringen mot covid-19 redan börjat, med ett inhemskt vaccin som inte är godkänt i Europa. I Sverige väntas vaccineringen dra i gång i början av nästa år. Frågan är om elever från Laholm får hålla i sprutan.
I Ryssland har vaccineringen mot covid-19 redan börjat, med ett inhemskt vaccin som inte är godkänt i Europa. I Sverige väntas vaccineringen dra i gång i början av nästa år. Frågan är om elever från Laholm får hålla i sprutan. Bild: Pavel Golovkin

Skarpt moment

Eleverna skulle delta på delegation och under sakkunnigt överinseende, tänker sig rektorn Ulf Bergström. Ett skarpt moment i ordinarie utbildning. Han ser flera fördelar.

Som samhällsmedborgare är det dessutom allas vårt ansvar att bidra för att göra oss fria från den här pandemisituationen

– Pandemisituationen är en reell vårdsituation och vi utbildar våra elever för vårdyrken. Det är av värde för eleverna. Som samhällsmedborgare är det dessutom allas vårt ansvar att bidra för att göra oss fria från den här pandemisituationen. Detta kan kanske vara ett särskilt bidrag från oss, förutom att vi läser på distans, tvättar oss med handsprit och håller avstånd.

Kan eleverna ge sprutan?

– Ingen ska utföra det utan att vara redo. Vi tar venösa prov också i dag, även om skolan inte har rätt att i egen regi göra det på människor, säger Ulf Bergström.

Fotnot. Artikeln är rättad. I en tidigare version stod felaktigt att kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska också var positiv till idén. Det är hon inte.

LÄS MER:”Vi ser vinsterna med att många är vaccinerade”

LÄS MER:Halland gör sig redo för gratis covidvaccination

LÄS MER:Coronatryggat när 1 000 äldre blir vaccinerade

ANNONS