Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Parkremsan mellan kyrkogården och flerfamiljshusen blir inte platsen för nya gravar. Motstånd mot idén gör att Laholms pastorat lägger ner projektet. Bild: Henrik Williamsson
Parkremsan mellan kyrkogården och flerfamiljshusen blir inte platsen för nya gravar. Motstånd mot idén gör att Laholms pastorat lägger ner projektet. Bild: Henrik Williamsson

Utökning av kyrkogården i Laholm blir inte av

Laholms pastorat ger upp sitt försök att få utöka kyrkogården i riktning mot Margaretagatan. Politikerna gav tummen ner för förslaget.

Kyrkans ville få tillgång till större delen av den gröna markremsan mellan den befintliga kyrkogården och flerbostadshusen på Margaretagatan.

På markytan hade pastoratet velat förlägga såväl en ny askgravlund som nya gravar för både kistor och urnor. Idén var att utökningen skulle kunna ingå i den detaljplan som kyrkan redan håller på med för sin fastighet Plommonet 6.

LÄS MER: Kyrkan vill ha nya gravar på grönyta

Men nu har pastoratet gett upp tanken.

– Jättesynd. En askgravlund hade gjort sig väldigt bra där, säger Hans-Ove Ottosson som är pastoratets kyrkogårdsföreståndare och fastighetsansvarige.

Men han konstaterar att de politiska presidierna inte tyckte om idén. Då tycker pastoratet inte att det är mödan värt att kämpa vidare.

– Det skulle ta för lång tid. Det hade bara stoppat upp planen för fastigheten. Vi vill ha den detaljplanen klar, säger Hans-Ove Ottosson.

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Knut Slettengren (M) säger att frågan togs upp vid ett möte där presidierna för hans nämnd och kommunstyrelsen var med. Något formellt beslut togs inte, men frågan nådde heller inte vidare till nämnden.

– Vi var inte så intresserade av det. Det skulle komma för nära husen, det var väl den stora grejen. Vi såg det som en liten oas. Kanske inte alla, men det fanns en majoritet för att inte flytta kyrkogården närmare husen utan behålla korridoren, säger Slettengren.

Även bostadsrättsföreningen på Margaretagatan hade dessförinnan sagt nej. Styrelsen ville ha parkmarken kvar.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här