Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Petersson har flyttat till evakueringslägenhet i väntan på uppskjuten renovering. Bild: Jerry Carlsson
Magnus Petersson har flyttat till evakueringslägenhet i väntan på uppskjuten renovering. Bild: Jerry Carlsson

Uppskjuten start vid omdebatterad renovering

Halva bohaget nedpackat och på väg till evakueringslägenheterna. Då fick Magnus Petersson och hans grannar ett meddelande att renoveringen måste skjutas upp.

– Jag har redan flyttat en massa kartonger och en av grannarna är redan på plats i evakueringslägenheten, säger Magnus Petersson som bor på Slättvägen i Våxtorp.

Renoveringen har varit en lång process. När frågan först såg dagens ljus fick den stor kritik av kommunen på grund av den höga kostnaden. Nu hade man kommit så långt att lägenhetsinnehavarna fått tillgång till sina evakueringslägenheter och Laholmshem hade erbjudit flytthjälp under nästa vecka. Men tiden för överprövning av upphandlingen hade ännu inte gått ut och nu när det har hänt, skjuts hela renoveringen upp.

– Vi kontaktar alla hyresgäster och låter dem välja om de vill flytta till sitt evakueringsboende redan nu eller invänta byggstarten, säger Dan Hagström, Laholmshem och fortsätter:

– I nuläget vet jag inte hur lång tid det kan ta innan vi kan komma igång. Det är en rättslig process som väntar och det varierar hur lång tid det tar, säger han.

Läs även:Stor renovering av 70-talshus rycker närmare

Upphandlingen är delad, vilket betyder att aktörer har fått lämna anbud på olika delar av renoveringen. Det är nu vvs-delen som har överklagats av en av dem som inte fick jobbet.

– Vi känner inte till att någon har flyttat, men det kan vara så att några har påbörjat flytten. Vi gick ut med information till alla hyresgäster om att det kunde bli så här, vi har full förståelse för att det blir lite extra jobb för dem, säger Dan Hagström.

Var det inte lite tajt om tid att hinna packa hela sitt bohag på en vecka om man skulle väntat tiden ut för överprövning innan man började?

– Det var det kanske, men nu får de välja om de vill packa upp allt i evakueringslägenheten eller inte. Vi hjälper till med flytten som bestämt om de önskar flytta under tiden för att slippa packa upp och packa ner igen.

Vem betalar för hyran i evakueringslägenheten?

– De som väljer att flytta även i väntan på besked får betala den hyran de skulle ha betalat om de var evakuerade på riktigt, säger Hagström.

Det betyder att om lägenheten är billigare så betalar man den lägre hyran och om lägenheten är dyrare så står Laholmshem för mellanskillnaden.

För Magnus Petersson blir det en flytt till evakueringslägenheten i väntan på renoveringen.

– Vi har väntat så länge på detta nu så nu önskar man bara att det blir klart så vi kan flytta in i en färdigrenoverad lägenhet igen, säger Magnus Petersson.

LÄS MER: Hyresgäster kan få flytta till nedlagt äldreboende

LÄS MER: Flera bilar har satts i brand på Slättvägen

LÄS MER: Laholmshem får förklara sig inför dyr renovering

LÄS MER: Stor renovering av 70-talshus rycker närmare

LÄS MER: Två hyreshus ska renoveras för 29 miljoner kronor

LÄS MER: Vem är det egentligen som styr över bostadsfrågorna i Laholm?

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här