Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skramlar bössa. Tuva Nordqvist och Helena Isaksson stod på Mellby center med insamlinsgsbössorna från Musikhjälpen.

Ungdomsbrandkår rycker ut mot barnhandeln

Laholms ungdomsbrandkår ryckte på lördagen ut mot barnhandeln. På lördagskvällen drog kåren till Malmö för att överlämna pengarna till Musikhjälpen.

Med hjälmar på huvudet och bössor i händerna har tio unga brandmän ställt sig mitt i lördagens julrusch på köpcentret i Mellbystrand.

Rassel rassel. "Skänk en slant."

– Det går jättebra. Det är många som skänker. Vi gör det här för att hjälpa barn, säger Helena Isaksson.

Insamlingen har fått stor uppmärksamhet bland kunderna, inte minst tack vare draghjälp från Mellbystrandsskolans 130 elever. Skolan ställde upp mangrant och lussade två gånger i köpcentret på förmiddagen.

– Vi samlar pengar till Musikhjälpen som pågår i Malmö. De stöder en himla bra sak i år och skänker pengarna till att försöka stoppa handeln med barn, säger ungdomsledaren Fanny Stane.

Ungdomsbrandkårens eldsjäl och ledare Stefan Agnesson fick idén förra året när han såg Musikhjälpen på plats i Göteborg.

– Jag frågade ungdomarna och kontaktade Mellbystrandsskolan. Tyvärr gick det inte att ordna någon artist, men Maxi, Laholms sparbank och Laholms kommun har gått in och skänkt pengar.

Det gav en grundplåt på 9 000 kronor. Mellbystrandsskolan ställde mer än gärna upp med sång.

– Vi samlade ihop alla elever och gjorde det till en obligatorisk skoldag. I gengäld får de jullov en dag tidigare, de slutar på tisdag i stället för onsdag, säger läraren Jill Karlsson.

Insamlingen på Mellby center pågår till klockan 18. Sedan packar ungdomsbrandkåren, med ungdomar från alla tre styrkorna i Knäred, Våxtorp och Laholm, ihop sig och åker till Malmö. Avsikten är att överlämna pengarna i direktsändning. Bakom Musikhjälpen står Sveriges radio och Sveriges television.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här