Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På väg. Sofie Andersson, Samuel Hansson, Rasmus Lundgren och Petronella Rundvall både ser fram emot och fasar lite för att bli vuxna. Friheten och möjligheten att jobba med det man själv har valt lockar medan ansvaret förskräcker, liksom risken att både få och bli tråkig. ”När man är ung har man många kompisar omkring sig. Vi har så roligt i skolan! Det är inte som att sitta ensam på ett kontor” säger Rasmus.

Ungdomarna i nian vill bli tagna på allvar

Ge ungdomar en chans! Våga släppa oss lite! Det är vi som är framtiden – så lägg tid och kraft på oss!

Björkarna runt skolgården har slagit ut. Det luktar vårregn blandat med köttfärsbiff från skolmatsalen. Snart har Rasmus Lundgren från Hasslöv, Sofie Andersson från Skottorp, Samuel Hansson från Skummeslöv och Petronella Rundvall från Smedhult gått sin sista dag i Våxtorpsskolan efter nio långa år.

Nu sitter de på expeditionen och talar om vad det innebär att bli vuxen och om vad de vuxna runt omkring dem betyder i deras liv.

– Att vara ungdom är att ha kommit en bit på vägen mot vuxenlivet. Och i gymnasiet är man verkligen på väg, säger Petronella.

Hon och kompisarna tycker att det är väldigt skönt att ta det steget. Riktigt vuxen tycker de dock inte att man blir förrän man har flyttat hemifrån, fått ett arbete och klarar sig själv. Det är alltså inte en åldersfråga utan en fråga om var i livet man befinner sig.

– Man är ju myndig när man är 18 men jag tycker inte att man är vuxen då, som Sofie uttrycker saken.

Ingen av dem känner sig redo att stå på egna ben än. Stödjande vuxna är fortfarande viktiga.

– Hade man flyttat hem­ifrån nu hade det blivit en jäkla skillnad! Man handlar och tvättar visserligen redan nu men man behöver inte ta alltihop. Oftast gör man det när mamma säger till. Hade man bott själv hade man nog oftast tänkt ”jag tar det sen”, säger Rasmus.

– Det är olika hur mycket ansvar man klarar av i den här åldern. Tänk på pengar, till exempel! Där kan vissa vara väldigt mogna och spara och så medan andra inte tänker på det utan handlar tills pengarna tar slut, säger Sofie.

– Vissa behöver föräldrar som styr och ställer mer. Hur mycket föräldrarna ska bestämma beror på vilka barn de har. När de ser att man gör bra val släpper de efter mer, säger Petronella.

Det är även Sofies erfarenhet. Under det senaste året tycker hon att hon har fått ökad frihet och exempelvis inte behöver komma hem lika tidigt som tidigare. Föräldrarna litar på att hon sköter sig och kommer lite senare.

Alla fyra tycker dock att vuxna i allmänhet gott kunde visa lite mer förtroende för ungdomar.

– Jag skulle vilja att vuxna ibland litade mer på en. Den värsta sortens vuxna är de som inte låter en visa vad man kan utan bestämmer hela tiden, säger Sofie.

– Ja, de som tror att vi är små barn och som ser ner på oss, säger Petronella.

Rasmus har en ännu värre beskrivning av den värsta sortens vuxna:

– De är tråkiga, arga och upptagna!

Samuel tror att dåligt bemötande ofta beror på att många vuxna har en förutfattad bild av ungdomar och inte uppfattar dem som individer.

– De ser oss som jobbiga; att vi pratar mycket och håller på med dåliga grejer, som tobak. En del tror att det är nåt fel på en bara för att man är svartklädd. Jag tycker att de skulle se en som en vanlig människa. Man är inte annorlunda för att man är ung, säger han.

När det gäller lärare så tycker de att omtänksamma lärare, som inte lämnar någon utanför, är det bästa.

– Nån som är på en hela tiden och gnäller – det är inte roligt. Usch, jag vill inte prata om det för då börjar jag svära, säger Samuel.

Att läraren kan anpassa sig efter vilka elever som sitter i klassrummet är också viktigt.

– Vissa kör samma utlärning varje år. Det är självklart att samma grejer inte fungerar nu som för 20 år sedan, säger Petronella.

Att läraren ska ha koll på vad samtliga elever behöver hela tiden är dock att ställa överkrav, menar niondeklassarna.

– Behöver man stöd får man ta tag i det själv också. Eleverna måste också hjälpa till, säger Petronella.

– Det är likadant hemma. Jag sköter skolarbetet själv men får stöd och hjälp när jag frågar efter det, säger Rasmus.

På frågan vad de har föräldrarna till kommer svaret med en mun:

– Stöd!

Petronella ser dessutom sina föräldrar som förebilder. Deras sätt att visa medkänsla och förståelse och ha kul tillsammans med sina ungdomar är något hon vill föra vidare när hon själv blir förälder.

Alla fyra tycker att föräldrarna självklart är de viktigaste personerna i deras liv. Men det finns även andra viktiga vuxna.

Petronella ringer morfar Erne flera gånger i veckan. Han är en bra lyssnare och förstår vad hon menar. Dessutom har han koll på vad som händer i världen, allt från nyheter till vilket väder det ska bli.

Rasmus gillar faster Pia, som alltid har något roligt på gång. Att hitta på saker tillsammans med henne är kul, samtidigt som hon är snäll och omtänksam.

Samuel står särskilt nära sin kusin Henrik.

– Det är lättare att prata med honom än med många andra vuxna om jag har problem, kanske för att det inte var så längesedan han var i min ålder. Han är 24 år och bor i Lund så vi träffas inte så jätteofta men vi försöker hålla kontakten.

Även om Våxtorpsniorna till allra största delen tycker att de har god kontakt med vuxna finns det en sak som de gärna hade velat vara utan. De vuxnas pinsamhet.

– Som när man sitter och äter och de ska typ skämta, suckar Sofie.

– Gamla tråkiga skämt, fyller Rasmus i.

– Ja... och så sitter de och skrattar själva åt dem, säger Petronella.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!