Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Unga brandmän gör allt som de vuxna – utom åker på larm

Ungdomsbrandkåren är så populär att det är kö för att komma in. Under sex decennier har ungdomar från hela Laholms kommun utbildats i hur man agerar vid olyckor och räddar liv. Nu prisas föreningen.

”Genom åren har föreningen gett ungdomar en meningsfull fritid, gott kamratskap, ledarskap och en livsviktig utbildning inom brandsäkerhet och sjukvård. Dagens Ungdomsbrandkår förbereder framtidens blåljuspersonal i Laholms kommun.”

Så lyder motiveringen till kultur-och utvecklingsnämndens beslut att tilldela årets föreningspris 2020 till Ungdomsbrandkåren i Laholm, Knäred och Våxtorp.

LÄS MER: Årets fyra pristagare presenterades på film

Larmställ och hjälm

– Vi gör i princip allting som de vuxna brandmännen, men vi åker inte på några larm. Vi åker till skolor och lär ut brandskydd till ungdomar i stället, säger 15-åriga Tilda Svensson som varit med i tre år.

Ledaren Stefan Agnesson tillsammans med ungdomsbrandmännen Lizzie Magnusson, Lina Örnagård, Tilda Svensson, Victor Forslin och Sofia Wennström. Bild: Jonatan Gernes
Ledaren Stefan Agnesson tillsammans med ungdomsbrandmännen Lizzie Magnusson, Lina Örnagård, Tilda Svensson, Victor Forslin och Sofia Wennström. Bild: Jonatan Gernes

Tonåringarna har fullt larmställ och hjälmar på sig när de övar på riktiga olycksscenarier.

– Vi har bilar och övar trafikolyckor, vi lär oss sjukvård, brandslang, vattenlivräddning, djurräddning och allt möjligt. Det är typ som verklighet men inga riktiga skador, säger Lizzie Magnusson, 15 år.

LÄS MER: Laholm representerade Sverige i internationell tävling

LÄS MER: Majbrasan fick tändas på torra land

”Det roligaste jag gjort”

Riktigt roligt är det också, om man får tro de fem ungdomsbrandmännen som HP träffar.

– Det är något av det roligaste jag har gjort. Det är alltid nya grejor och man lär sig jättemycket. Oavsett om man vill jobba som brandman, inom sjukvård eller vad som helst kommer man att ha användning av det i yrket eller privatlivet om någonting händer, säger Lizzie.

Jag har alltid drömt om att ha ett räddande yrke. Jag vill hjälpa folk så att de mår bra.

Lina Örnagård siktar på ett jobb inom räddningstjänsten.

– Jag har alltid drömt om att ha ett räddande yrke. Jag vill hjälpa folk så att de mår bra, säger 13-åringen.

Prisad ledare

36 ungdomar i åldern 12 till 18 år och tio ledare ingår i föreningens tre kårer. Lika många tjejer som killar. Huvudansvarig för verksamheten är ungdomsledaren Stefan Agnesson, som varit medlem sedan januari 1984.

– Jag gick med på min femtonårsdag. Vi hade islivräddning. Det kommer jag ihåg, för de slängde i mig, säger eldsjälen som för sitt hängivna arbete med ungdomsbrandkåren själv har mottagit utmärkelser som årets laholmare, vardagshjälte, Vitsippepriset och guldmedalj från förbundet.

LÄS MER: Tokhyllad ledare brinner för ungdomsbrandkåren

Stefan Agnesson har varit ledare i ungdomsbrandkåren i 29 år. ”Alla ungdomar gillar inte fotboll. Syftet här är att ge sammanhållning och också fånga upp ungdomar på glid”, säger han. Bild: Jonatan Gernes
Stefan Agnesson har varit ledare i ungdomsbrandkåren i 29 år. ”Alla ungdomar gillar inte fotboll. Syftet här är att ge sammanhållning och också fånga upp ungdomar på glid”, säger han. Bild: Jonatan Gernes

Nu fylls kårkassan på med föreningsprissumman på 12 500 kronor.

– Där är en ny grej på Gröna lund. Spontant kunde jag tänka mig att vi åker till Stockholm, bor på båten Chapman och stannar i tre dagar. Något skoj ska det bli och det är ungdomarna som sätter målet, säger Stefan Agnesson.

LÄS MER: Ung brandkår visar hur man räddar liv

LÄS MER: Ungdomsbrandkår rycker ut mot barnhandeln

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här