Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Livräddning. Hugo Hallengård och Gustav Malmberg från Knäred gör hjärt-lungräddning på dockan Charlie.

Ung brandkår visar hur man räddar liv

Ungdomsbrandkåren har haft sitt sommarläger vid Hjörneredssjöarna. 31 ungdomar från olika delar av landet tävlade om vem som var bäst på att rädda liv.

Medlemmarna i ungdomsbrandkåren har under fyra dagar tränat hjärt-lungräddning (HLR), livräddning i vatten, koppla slangar och att samarbeta på sitt sommarläger runt Hjörneredssjöarna. Flera har brandmän i familjen och en del vill bli brandman själv.

– Ja, det vill jag. Jag ska börja på risk och säkerhet på Osbecksgymnasiet, säger Julia Kling.

– Min farfar var brandman så man måste visa vad man går för, säger Oskar Westerlund, som har kommit från Älvsbyn med Pontus Wallgren.

Där är förhållandena lite annorlunda.

– På vintern kan vattnet i brandbilen frysa så vi måste lämna lite rinnande vatten på. Och så har vi inget hav så det är lite annan utrustning, säger Pontus Wallgren.

När HP kommer på besök är ungdomarna uppdelade i lag där de får poäng beroende på hur väl de utför de olika momenten. Lag fem håller på med HLR. Det gäller att se, lyssna, känna och agera som om det vore en riktig människa. Och i skarpt läge kan ungdomarna rädda liv.

– För varje minut som man inte gör något minskar överlevnaden med tio procent. Efter fyra–fem minuter är det kört om man inte gör något, säger Stefan Agnesson, som är huvudansvarig.

Trots allvaret lockar också det sociala många att vara med.

– Det är kul att lära känna nya människor och att vara ute mycket. Annars sitter jag bara hemma, säger Hugo Hallengård.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här