Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anställda som arbetar på särskilda boende och inom hemtjänsten i Laholms kommun är de som erbjuds vaccin mot covid-19 först. Flera chefer har fått återbudstider, när doserna annars skulle få kasseras. Bild: Robin Aron, Håkan Johansson
Anställda som arbetar på särskilda boende och inom hemtjänsten i Laholms kommun är de som erbjuds vaccin mot covid-19 först. Flera chefer har fått återbudstider, när doserna annars skulle få kasseras. Bild: Robin Aron, Håkan Johansson

Undersköterskor upprörda att chefer vaccinerats före

Höga chefer inom socialförvaltningen i Laholm har fått gå före i vaccinationskön. Undersköterskor reagerar upprört. Men doserna hade annars gått till spillo, uppger kommunen.

I går rapporterade HP om ett tiotal hemvårdschefer i Halmstad som har vaccinerats mot covid-19 samtidigt stora delar av personalen i äldrevården väntar på att få sprutan.

Samma sak har hänt i Laholms kommun, berättar läsare som hört av sig.

”Man retar upp sig”

– Man blir förbannad och ledsen. Nu får vi vänta till mars, och så går avdelningschefen före och får sprutan i januari. Hon sitter i stadshuset och kan jobba hemifrån. Vi måste vara ute bland folk hela tiden, säger en undersköterska på ett av kommunens äldreboenden.

Hon sitter i stadshuset och kan jobba hemifrån. Vi måste vara ute bland folk hela tiden.

Snacket går bland hennes kollegor. Undersköterskorna är upprörda.

– Det är jätteilla och egoistiskt. Man retar upp sig.

LÄS MER: Randerslund vaccineras först – flera oklarheter därefter

LÄS MER: Alla på äldreboende ska ha fått sin första dos på fredag

Vårdnära personal prioriteras

Laholms kommun uppger att den följer prioriteringsordningen från Folkhälsomyndigheten för den pågående fas 1 av covidvaccinationen.

– Vi prioriterar just nu vårdnära personal som arbetar i äldreomsorgen, säger Eva Müller, kommunens vaccinsamordnare.

Cirka 780 anställda och vikarier tillhör personalgruppen som är högst prioriterad. Hittills har cirka 500–550 av dem fått erbjudande om vaccination. Där ingår alla som arbetar på särskilda boende och delar av personalen i hemtjänsten.

LÄS MER: Smittläget ljusnar i Laholms kommun

LÄS MER: Tufft läge för personal i Laholms äldreomsorg

Inte kassera doser

Eva Müller bekräftar att två avdelningschefer inom socialförvaltningen, som inte ingår i fas 1, har fått dos 1 av vaccinet. Men det har sin förklaring i att personal som bokat tid inte kommit.

– Det här är endast för att inte kassera doser. Det är inte så att cheferna går före på något vis, säger Eva Müller.

Kommunens vaccindoser levereras löpande från regionen till Företagshälsovården. De erbjuds personalen, som bokar in sig på en tid.

Transport och förvaring av det känsliga coronavaccinet är komplicerat. Doserna ska användas inom en viss tid efter att de levererats till Företagshälsovården, annars måste de kasseras. Bild: Håkan Johansson
Transport och förvaring av det känsliga coronavaccinet är komplicerat. Doserna ska användas inom en viss tid efter att de levererats till Företagshälsovården, annars måste de kasseras. Bild: Håkan Johansson

Sena avbokningar

– När de får ett återbud eller någon uteblir från sin vaccinering kontaktar Företagshälsovården mig. Då börjar jag ringa runt till verksamheterna för att se om det finns någon som kan kasta sig hals över huvud för att ta den vaccination som finns, så att vi slipper kassera någonting, säger Eva Müller och fortsätter:

– Jag kontaktar givetvis enhetscheferna ute i verksamheterna först, för att se om vi kan hitta personal. När jag inte har nått cheferna har jag kontaktat andra som jobbar i äldreomsorgen.

... för att se om det finns någon som kan kasta sig hals över huvud för att ta den vaccination som finns

Vaccinsamordnaren konstaterar att det finns en stor oro bland personalen och florerar många rykten. Hon ifrågasätter var uppgiften om att vänta till mars kommer ifrån.

– Erbjudandet går ut efterhand. De behöver inte vänta till mars. Det är inget jag har skickat ut, säger Eva Müller.

LÄS MER: Äldrevårdens chefer fick vaccin före personalen

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!