Alla arrangemang på byggnadsminnet Bollaltebygget utanför Knäred ställs in i år på grund av coronapandemin.
Alla arrangemang på byggnadsminnet Bollaltebygget utanför Knäred ställs in i år på grund av coronapandemin. Bild: Henrik Williamsson

Tyst sommar på Bollaltebygget

Byggnadsminnet Bollaltebygget skulle ha ekat av musik och applåder under sommarkvällarna. Men nu ställer Knäreds forskarring och hembygdsförening in alla arrangemang.
– Det svider, säger ordförande Rolf Åkesson.

ANNONS
|

Allsångskvällarna i de natursköna omgivningarna på Bollaltebygget är populära och välbesökta. I år hade Knäreds forskarring och hembygdsförening dessutom särskilt stora förväntningar på kvällen 19 juli.

– Vi hade ju fått hit Hasse Andersson och då hade det nog kommit 400 personer, säger Rolf Åkesson.

Men det blir inget av. Häromdagen meddelade föreningen att man ställer in allting på Bollaltebygget denna sommar på grund av covid-19.

– Vi vill ha ryggen fri och kunna känna att vi inte har bidragit till spridning. Vi har väntat med beskedet så länge vi kunnat, men nu gick det inte längre, säger Rolf Åkesson.

ANNONS

Det blir i år inga guidade turer på byggnadsminnet. Inga kvällsgudstjänster och inga bakdagar på föreningens hus Lottens i Västralt heller.

– Det känns inte bra, vi brinner för att visa upp detta. Och samvaron som blir när vi bygger upp det här försvinner också, det är en social bit som är mycket viktig.

Att arrangemangen ställs in betyder också ett ekonomiskt avbräck.

– Vi kommer att gå miste om 150 000 kronor. Det är pengar som vi skulle ha satsat till nästa år. Hembygdsrörelsen har sökt pengar från staten, men hur mycket vi kan få ut vet vi inte, säger Rolf Åkesson.

Hasse Andersson har sagt att han ska försöka komma nästa år i stället. Men 175 personer hade redan tecknat sig för årets konsert, och föreningen ringer nu runt till alla för att meddela att spelningen är inställd.

Övriga inställda allsångskvällar är Helena, Kosta och Henrik den 12 juli och Elvis 4-Ever 26 juli.

– Vi får försöka komma igen nästa år, säger Rolf Åkesson.

LÄS MER:1700-talstorp behöver nytt halmtak

LÄS MER:Allsången återvänder till floran och kossorna

ANNONS