Laholms kommun uppger att det inte är aktuellt att återinföra besöksstopp på äldreboendena i nuläget.
Laholms kommun uppger att det inte är aktuellt att återinföra besöksstopp på äldreboendena i nuläget. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Två döda i covid-19 på smittat äldreboende

Två av de äldre som testats positivt för covid-19 på ett av kommunens äldreboenden har nu avlidit. Men besöksstopp är inte aktuellt just nu.

ANNONS
LocationLaholm||

I förra veckan kunde HP berätta att fyra boende och åtta i personalen på ett särskilt boende i Laholms kommun hade konstaterats smittade. De drabbade äldre bor alla på samma avdelning.

Sent i onsdags meddelade kommunen på sin hemsida att två av de drabbade har avlidit. Inga fler har smittats på boendet.

– Två av dem har avlidit, en är frisk och en är sjuk men på bättringsvägen, säger Christel Sundberg, socialchef på kommunen.

Stockholm har besöksstopp

Dessutom har ett fall av covid-19 bekräftats inom hemtjänsten och ett inom LSS. Den senare förklarades frisk på torsdagen.

På personalsidan beskrivs läget som ansträngt, inte minst bland sjuksköterskorna med både sjukskrivningar och vård av barn.

ANNONS

Vi vädjar att tänka efter både en, två och fler gånger innan man faktiskt besöker ett boende.

Med anledning av den allmänna smittspridningen och att coronaviruset har tagit sig in på äldreboenden över hela landet har besöksstopp införts i bland annat Stockholm och Trelleborg, och diskussioner förs i Göteborg.

”Inte framgångsrik väg”

Men det är inte aktuellt i Laholms kommun i nuläget, enligt Christel Sundberg:

– Vi har haft diskussionen i det halländska nätverket och med Smittskydd Halland. Min bedömning är att det inte är en framgångsrik väg med besöksförbud i nuläget, säger hon och fortsätter:

– Vi försöker att hantera det genom att vädja till de boende och anhöriga att tänka efter både en, två och fler gånger innan man faktiskt besöker ett boende.

Lagen tolkas annorlunda

våras stängde Laholms kommun sina äldreboenden för besökare redan innan det nationella besöksförbudet infördes. 1 oktober hävde regeringen förbudet över hela landet och så som lagen tolkas nu får inte myndigheterna bestämma om äldre vill ta emot besök i sitt eget boende.

– Vi har ingen möjlighet att sätta ett förbud, och det har inte Stockholm eller Trelleborg heller, eftersom det gäller enskilt boende. Däremot avråder vi från besök, säger Kenneth Camitz (M), ordförande i socialnämnden i Laholm.

Allmän smittspridning

Trelleborg har valt att trotsa lagen för att skydda de äldre, men Laholm tror inte längre på förbud som lösningen.

ANNONS

Vi kommer inte att kunna skydda dem även om vi skulle överväga besöksförbud.

– I våras var läget annorlunda. Nu har vi en allmän smittspridning. Vi kan inte säga att vi får in mer smitta via anhöriga än personal och andra som rör sig ute i samhället. Vi kommer inte att kunna skydda dem även om vi skulle överväga besöksförbud, säger Christel Sundberg.

Socialchefen säger att kommunen följer vad som sker nationellt och framhåller att äldreomsorgen har mer kunskaper och erfarenheter av coronaviruset i dag.

– Jag tror på att samarbeta med våra äldre och deras anhöriga för att få ordentlig genomslagskraft för de restriktioner som finns, säger hon.

LÄS MER:Tolv personer smittade av covid-19 på äldreboende

ANNONS