Två apparater för hembränning hittades i källaren

I källaren stod två stycken hembränningsapparater. Runt om i bostaden fanns dunkar med totalt 16,5 liter hembränd sprit. En husägare i Knäred har en del att förklara inför rätten.

ANNONS
LocationKnäred||

I polisförhör har mannen nämligen inte velat ge några kommentarer alls till den olovliga sprittillverkningen, mer än att han nekar till brott.

Mannen, i 50-årsåldern, är misstänkt för att i sin bostad ha haft otillåten utrustning och sysslat med hembränning.

Dunkar med hembränt

I november 2019 hade flera polispatruller åkt till mannens adress för att utreda ett misstänkt folkbokföringsbrott. I bostaden träffade de på diverse misstänkta apparater, sprit och 50 kilo socker.

Redan i hallen stod en tioliters plastdunk med hembränt. Fler dunkar hittades i köket och en trappa ner. I källaren stod också två destillationsapparater och diverse tillbehör.

Spritdunkarna och en av hembränningsapparaterna som polisen beslagtog i mannens hus.
Spritdunkarna och en av hembränningsapparaterna som polisen beslagtog i mannens hus. Bild: Polisens förundersökning

Medan poliserna undersökte huset hörde de en bil köra in på uppfarten. I den satt två män, båda påverkade av narkotika. Husets ägare körde. Han hade rökt hasch samma morgon och var synbart påverkad.

ANNONS

Nekar till brott

Narkotikabrottet medgav han utan omsvep, men när det kom till hembränningen ville mannen ha en försvarare närvarande vid förhöret.

När det nya förhöret hölls, i somras, nekade han till brott och uppgav att han inte hade några kommentarer.

Utan mannens medverkan har utredarna genom beslag och analyser byggt upp sin bevisning kring vad som ska ha pågått i huset.

Klassiska kännetecken

Dunkarna skickades till Nationellt forensiskt centrum.

”Materialen innehåller de för hembränd sprit klassiska finkelalkoholerna. Resultaten talar extremt starkt för att materialen utgörs av så kallad ”hembränd” sprit”, löd svaret som också konstaterade att kokkärlen hade ”klassiska utseenden i hembränningssammanhang”.

Dessutom fanns i huset ett rejält lager socker, som används när sprit framställs ur mäsk. I bagageutrymmet på mannens bil låg förpackningar med ytterligare 24 kilo strösocker.

Hembränd sprit framställs ur mäsk, vilken oftast är beredd av socker, turbojäst och vatten. Mannen hade ett ordentligt lager strösocker där hemma och i bilen.
Hembränd sprit framställs ur mäsk, vilken oftast är beredd av socker, turbojäst och vatten. Mannen hade ett ordentligt lager strösocker där hemma och i bilen. Bild: Polisens förundersökning

I en låda i sovrummet hittades dessutom fem skarpa patroner.

Åtalas för flera brott

Mannen åtalas nu för brott mot alkohollagen, olovlig befattning med sprit, brott mot vapenlagen, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Åklagaren anser att mannen olovligen och med uppsåt tillverkat 16,5 liter sprit eller spritdryck, eller åtminstone innehaft detsamma.

Det är oklart om det varit för privat bruk eller försäljning.

I en skrivbordslåda i sovrummet hittade polisen fem stycken skarpa patroner i tre olika kalibrar. Mannen saknar tillstånd för att ha dem, men han förnekar brott mot vapenlagen.
I en skrivbordslåda i sovrummet hittade polisen fem stycken skarpa patroner i tre olika kalibrar. Mannen saknar tillstånd för att ha dem, men han förnekar brott mot vapenlagen. Bild: Polisens förundersökning

LÄS MER:Polisen fann apparat för hembränning

ANNONS