Vem sa att det inte händer något i skogen? Göteborgarna Rickard Lindberg och Sofia Assarsson med lille Loke och Marika Svensson och Daniel Lindgren med barnet Minou blev instängda i mitt ute i spenaten när en björk trillade omkull i blåsten.
Vem sa att det inte händer något i skogen? Göteborgarna Rickard Lindberg och Sofia Assarsson med lille Loke och Marika Svensson och Daniel Lindgren med barnet Minou blev instängda i mitt ute i spenaten när en björk trillade omkull i blåsten. Bild: Henrik Williamsson

Turister fast i skogsstugan när träd föll över vägen

Två familjer från Göteborg fick känna på lite extra karantän när en björk välte omkull och spärrade vägen till den ensligt belägna stuga de hyrt in sig i.
– Vi försökte såga, men trädet var ju hur stort som helst, säger Sofia Assarsson.

ANNONS
LocationKornhult||

Familjerna har hyrt in sig i en synnerligen avsides sommarstuga i skogen nära Trånget. Alltså Trånget, som ligger utanför Kornhult. Det vill säga Kornhult, som inte ligger så långt ifrån Hishult.

Att ta sig dit är inte alldeles enkelt. På söndagen fann de att det var ännu svårare att ta sig därifrån.

En björk hade lossnat i den kraftiga blåsten och lagt sig över den skogsväg som är enda vägen till och från stugan.

– Vi såg att trädet hade blåst ner och ringde stugägaren. Hon ringde markägaren men ingen kunde komma, berättar Marika Svensson.

Familjerna med två små barn satt fast i skogen.

ANNONS

– Vi har väl inte varit i någon nöd, men vi kom inte härifrån, säger Rickard Lindberg.

I stugan fanns en gammal såg.

– Vi var rätt taggade från början. Vi var faktiskt där och sågade i 20 minuter men trädet var ju hur stort som helst. Sedan gick vi och knackade på i alla stugor häromkring men det fanns ingen där, säger Sofia Assarsson.

Fri väg igen. Motorsåg bet bättre än handsåg.
Fri väg igen. Motorsåg bet bättre än handsåg. Bild: Henrik Williamsson

Till slut ringde de till polisen.

– Och de fick fatt på räddningstjänsten i Laholm. Är trädet redan borta? Det gick väldigt snabbt, säger Marika Svensson.

Några brandmän och -kvinnor från Hishult blev räddare i nöden. De ryckte ut med motorsåg och kunde därmed bryta familjernas isolering.

Räddningstjänsten kom till undsättning i Trånget nära Kornhult.
Räddningstjänsten kom till undsättning i Trånget nära Kornhult. Bild: Henrik Williamsson

– Det är inte så ofta vi behöver göra det, men det händer emellanåt när det blåser, säger brandmannen Tomas Linderoth efter att han och kollegan Ann-Charlotte Lindqvist röjt undan väghindret.

De strandsatta familjerna tog det hela med ro. När HP knackade på i stugan satt de och intog en måltid bestående av yoghurt med egenhändigt plockade blåbär.

– Vi kan säga att vi fick leva på blåbär, haha, säger Marika Svensson.

ANNONS