Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Trots tusenlapp i rabatt – svårt att hyra ut i Hishult

Lägenheter i Hishult har stått outhyrda sedan början av året. Kraftig rabatt på hyran har inte hjälpt. Men Laholmshems planer på att bygga ett nytt hyreshus på orten rullar vidare.

8 732 kronor i månaden. Det är hyran för tre rum och kök på Markarydsvägen 23 C.

En del tror att det är hyran som är för hög. Andra menar att det kan vara läget intill Hishultsskolan som gör det svårt att hitta hyresgäster. Dåliga kommunikationer till orten är en tredje teori.

Rabatt på hyran

Hur det än är med det så har två av åtta lägenheter varit outhyrda i mer än ett halvår. ”Bekymmersamt”, tycker förstås det kommunägda bostadsbolaget Laholmshem som byggde hyreshuset så sent som för fem år sedan.

Så bekymmersamt att bolagsstyrelsen i somras tog till en tidigare oprövad metod.

– I juni tog styrelsen beslut om ett slags hyresrabatt under 18 månader, säger Peter Johansson, tillförordnad vd på Laholmshem.

Tusen kronor rabatt på månadshyran i ett helt år, och därefter fem hundra kronor i ett halvår. Trots lockbetet, som Laholmshem aldrig tidigare tagit till, står lägenheter outhyrda. Bild: Jonatan Gernes
Tusen kronor rabatt på månadshyran i ett helt år, och därefter fem hundra kronor i ett halvår. Trots lockbetet, som Laholmshem aldrig tidigare tagit till, står lägenheter outhyrda. Bild: Jonatan Gernes

Rabatten har två trappsteg. 1 000 kronor i månaden det första året och 500 kronor i månaden följande halvår. Totalt 15 000 kronor.

Pratat med bylaget

– 1 000 kronor är mycket pengar. Det borde kunna locka folk att ta det, men tyvärr.

Den önskade effekten uteblev. En hyrdes ut, men en annan blev tom i stället.

– Byalaget menar att det är läget kring skolan gör det svårt att hyra ut. Jag vet inte hur mycket det ligger i det, säger Peter Johansson.

Köper hus i stället

HP har pratat med kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C). Han pekar på att hyran för stora nybyggda lägenheter blir så hög att man kanske väljer att köpa ett hus i Hishult i stället.

Laholmshems vd instämmer.

Men Hishult är inte oändligt stort. Det finns inte hur många som helst som vill det.

– Lite blir det så. Säg att du får ett hus för en miljon i Hishult. Med räntan som är i dag betalar du inte 8 000 kronor i månaden för det huset, säger han och fortsätter:

– De som ska flytta dit ska gärna sälja sitt hus för att få ett lättare boende i lägenhet. Men Hishult är inte oändligt stort. Det finns inte hur många som helst som vill det.

Intresse för Granhemstomten

Peter Johansson vill inte dra för stora växlar på hur läget ser ut just nu. Lägenheterna har ju varit uthyrda tidigare.

Enligt honom påverkas inte Laholmshems planer på att bygga 18 nya lägenheter i Hishult.

– Vi vill bygga på den gamla Granhemstomten och har fått beslut från kommunfullmäktige att vi får dra i gång. Vi ska skicka ut ett slags intresseanmälan till Hishultsborna, för att få en bild av hur stort intresset är för att flytta till lägenhet. Vi försöker få mer kött på benen innan vi drar i gång.

Modulbyggda trähus från Derome ska ge 18 nya lägenheter i Hishult om Laholmshem genomför sitt bostadsbygge på den gamla Granhemstomten. Bild: Laholmshem
Modulbyggda trähus från Derome ska ge 18 nya lägenheter i Hishult om Laholmshem genomför sitt bostadsbygge på den gamla Granhemstomten. Bild: Laholmshem

Brevet ska gå ut inom ett par veckor. På Granhemstomten handlar det om lite mindre lägenheter.

– Då blir det också en billigare peng. Det är en fin tomt med vacker utsikt. Vi hoppas att det ska vara lättare att hyra ut dem, säger han.

LÄS MER: Flera partier varnar för höga hyror i dyra nybyggen

LÄS MER: Lägenhetshus i Hishult kallat för både ”satsning” och ”vansinne”

LÄS MER: Laholmshem vill kicka i gång Granhemsprojektet

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här