Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Trots jätteböter: Familjen vägrar städa privat soptipp

Den skräpiga tomten utanför Veinge måste städas upp, men familjen vägrar. De har redan fått viten på totalt 524 000 kronor. Nu kommer hot om mer.

I snart 20 år har miljökontoret i Laholm fört en tröstlös kamp för att få ordning på den privatägda fastigheten.

Tomten är belamrad med bråte, avfall och skrot. Det rör sig om allt från rivningsavfall och skrotbilar till tunnor med eller utan innehåll, vitvaror, elektronik, en båt och massvis med annat skräp.

Inspektörernas många foton (se ett urval i bildspelet ovan) visar exempelvis också en båt, en rostig buss och en gammal kiosk.

Nedskräpad tomt

Kommunen fick de första klagomålen från allmänheten 2003. Allt sedan dess har otaliga försök gjorts att få ägarna att städa upp. Utan större resultat. Ibland har något tagits bort, men annat har tillkommit.

Så här får det inte se ut, anser Laholms kommun. Allmänheten har insyn till platsen, men nedskräpningen har inte upphört, Bild: Miljökontoret
Så här får det inte se ut, anser Laholms kommun. Allmänheten har insyn till platsen, men nedskräpningen har inte upphört, Bild: Miljökontoret

Tomter ska enligt lagen hållas i ett vårdat skick. Det är ägarens ansvar. Dunkar och rostiga tunnor med okänt innehåll gör att det i det här fallet dessutom finns risk för miljön, anser miljökontoret.

Över halv miljon i viten

De senaste tio åren har familjen som rår om tomten fått viten på sammanlagt 524 000 kronor för att de inte har följt kommunens förelägganden.

Viten används som ekonomiskt påtryckningsmedel för att förmå någon att följa en myndighets beslut. Åtminstone en del av pengarna har drivits in via Kronofogden.

Vi har fått utdömt massor av viten, men det hjälper inte.

Kraven har tidigare riktats mot far och son, i deras roller som fastighetsägare respektive nyttjanderättshavare. Fadern gick bort häromåret. Numera riktas vitena mot dödsboet och sonen.

Ny deadline

Men varje ny tidsfrist har överskridits. Senaste deadline gick ut 1 maj. Nu har miljö- och byggnadsnämnden beslutat om en ny 1 mars nästa år.

En rostig buss, en kantrad båt, delar av en traktor. Tomten används i praktiken som ett slags skrotupplag och privat soptipp. Bild: Miljökontoret
En rostig buss, en kantrad båt, delar av en traktor. Tomten används i praktiken som ett slags skrotupplag och privat soptipp. Bild: Miljökontoret

Om inte skräpet då har transporterats till en återvinningscentral och auktoriserad bilskrot väntar ännu ett vite på 100 000 kronor.

”Tragisk följetong”

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Knut Slettengren (M) kallar ärendet för en ”tragisk följetong”. Han konstaterar att vitena hittills inte har fått önskad effekt.

– Kommunen skulle kunna åka dit och städa upp, men då kommer det kanske grejor igen. Här behövs något annat, säger han.

Laholm ska nu höra med de andra kommunerna i Miljösamverkan Halland hur de hanterar liknande problem.

– På något sätt känns det som att lagstiftningen är lite fel på bollen. Man borde hitta på någon annat för att lösa de här frågorna, men då får man kanske skicka frågan vidare till våra riksdagsledamöter i Stockholm, säger Knut Slettengren.

LÄS MER: Kommunen hotar dödsbo med skräpvite

LÄS MER: Dödsbo slipper skräpvite – son tvingas betala 100 000

LÄS MER: Far och son riskerar nya böter för skrotupplag

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här