Laholms konsertförening tvingades ställa in vårens konserter på grund av coronapandemin. Ordförande Christer Jonsson är fast besluten att det ska spelas klassisk musik på teatern till hösten.
Laholms konsertförening tvingades ställa in vårens konserter på grund av coronapandemin. Ordförande Christer Jonsson är fast besluten att det ska spelas klassisk musik på teatern till hösten. Bild: arkiv

Trots förlust – konserter ska spelas inför mindre publik

Vårens program fick ställas in. Till hösten har Laholms konsertförening gett sig den på att arrangera konserter – trots begränsad publik och förväntad förlust.

ANNONS
LocationLaholm||

Den ideella föreningen vill inte att coronaviruset ska få tysta den klassiska musiken och jazzen i Laholm.

Två konserter i mars ställdes in på grund av pandemin. Nu har styrelsen beslutat att genomföra sina planerade konserter i höst inom den publikbegränsning på 50 personer som Folkhälsomyndigheten och regeringen kräver.

– Vi gör det trots att vi får ta en liten förlust. Jag har känslan att folk behöver kulturen i de här tiderna också, säger Christer Jonsson, föreningens ordförande.

Vi tror oss kunna placera ut publiken så att folk sitter med bra avstånd mellan sig

Han tänker både på publiken och på musikerna.

– De får inte några pengar om det inte finns några spelningar. Vi tror oss kunna placera ut publiken så att folk sitter med bra avstånd mellan sig på Teatern och i Osbecks aula, säger han.

ANNONS

I Beethovens anda

9 september ger Royal Wind Quintet Stockholm en konsert på Laholms teater. 18 oktober spelar Kristin Korb trio med Magnus Hjort på piano och Snorre Kirk på trummor i aulan på Campus Laholm. 4 november blir det en konsert i Beethovens anda med Stockholm Syndrome Ensemble, också i aulan.

Budgeten visar att arrangörsföreningen går back på alla tre speltillfällena. Förlusterna mildras dock av att Laholms kommun nu har beslutat att ställa upp med ett kulturstöd på 10 000 kronor per konsert.

”Vi tycker att det är fantastiskt roligt att ni arrangerar trots begränsningarna med publik”, kommenterar Laholms kulturchef Jonas Heintz i beslutet.

Nödvändigt med stöd

Konsertföreningen får också bidrag från regionägda Musik Hallandia och via sponsring. På så sätt kan biljettpriserna hållas nere till 100 kronor för medlemmar och 150 kronor för övriga åhörare.

– Det är jättekul att få ett sådant stöd, både från kommunen och från regionen. 50 personer i publiken ger inte mycket pengar. Det finns egentligen plats till 300 respektive 200 personer i lokalerna, säger Christer Jonsson.

250 medlemmar

”För att en konsertförening ska utvecklas och kunna behålla en låg nivå på entrébiljetter krävs ekonomiskt stöd från kommunen och regionen. Utan offentliga stöd kan vi helt enkelt inte bedriva vår verksamhet på den höga kvalitativa nivå som har gällt sedan starten 2016”, påpekar föreningen i sin bidragsansökan.

ANNONS

Laholms konsertförening har sedan starten arrangerat över 20 konserter inom klassisk musik. jazz och folkmusik samt musik för förskolebarn. I dag har föreningen över 250 medlemmar.

LÄS MER:Världspianist ställer in i coronaskräck

LÄS MER:Populära musikdagar skjuts upp till följd av corona

LÄS MER:Kulturstöd kan få behållas trots inställda event

ANNONS