Gården där polisen hittade knarkfabriken var länge avspärrad.
Gården där polisen hittade knarkfabriken var länge avspärrad. Bild: Henrik Williamsson

Tre män åtalas för att ha drivit knarkfabrik

Männen misstänks ha tillverkat amfetamin från grunden på den lilla gården utanför Våxtorp. Nu riskerar de fyra års fängelse om de döms.

ANNONS
LocationVåxtorp||

På lillejulafton väckte åklagare Klas Lundgren åtal mot tre män som misstänks ha drivit en amfetaminfabrik på en gård utanför Våxtorp. I april, strax efter tillslaget, häktades fyra män men åklagaren har alltså bara väckt åtal mot tre av dem.

– Den första som häktades var han som ägde gården men vi kunde inte bevisa att han hade något att göra med tillverkningen. Han påstår att han inte vetat vad som pågick på gården, säger åklagare Klas Lundgren.

Männen åtalas nu för grovt narkotikabrott, ringa narkotikabrott och försök till grovt narkotikabrott. De ska alla ha bott på gården och är mellan 48 och 57 år gamla.

ANNONS

Polisen besökte den lilla gården i ett annat ärende den 14 april och fann en amfetaminfabrik. Efter en mängd undersökningar av beslaget har det fastslagits att det på platsen tillverkats amfetamin med hjälp av kemikalier. En av de åtalade männen hade dessutom ett recept på amfetamin i sin mobiltelefon.

Åtalet har dragit ut på tiden.

– Det är för att det tagit så lång tid för Nationellt forensiskt center (NFC) att göra en bedömning av beslagen. Utifrån det man hittade har NFC i Linköping gjort en bedömning av vad beslaget är och vad man kan göra av det.

Bevisningen består av beslagsprotokoll och bedömningar som kriminaltekniker och NFC gjort. Det finns också fotografier från gården.

Hur stark är din bevisning?

– Tillräckligt för att jag ska förvänta mig en fällande dom.

Om männen döms riskerar de mellan två och fyra års fängelse. Att det på platsen fanns kemikalier för att tillverka ytterligare narkotika kan leda till högre straff.

– Minimistraffet för grovt narkotikabrott är två år. Och bedömer man att de kunde tillverka ytterligare två kilo så är man uppe på det dubbla, säger Klas Lundgren.

Rättegången börjar 30 december.

ANNONS

LÄS MER:Grova knarkbrott på avsides lantgård

LÄS MER:Fyra kvar bakom galler efter stort beslag av narkotika

LÄS MER:Sommar i häktet för misstänkt narkotikakvartett

ANNONS