”Tråkigt att han går ut och sprider oro”

Kjell Henriks­sons (S) utspel i Hal­lands­posten har retat upp kommunrådet Thomas Jönsson (M). – Det är tråkigt att han går ut i tidningen och sprider oro, säger han.

ANNONS
|

Bilden av en samspelt kommunledning har fått sig en törn. Thomas Jönsson gör ingen hemlighet av att han är irriterad.

– Jag är förvånad över att få läsa i tidningen om Kjells krav på en åtgärdsplan.

Oppositionsrådet Henriksson hade enligt egen utsago försökt nå Jönsson men inte lyckats.

– Han har inte ringt. Jag har haft telefonen med mig hela tiden, säger kommunrådet och deklarerar att han ”inte är begeistrad av en debatt i tidningen”.

– Kjell Henriksson har alla möjligheter att föra den här diskussionen i kommunstyrelsens beredningsutskott men det är kanske så här Socialdemokraterna vill ha det. I så fall får jag anpassa mig efter det.

ANNONS

Thomas Jönsson tycker att oppositionsrådet målar upp en alldeles för negativ bild av tillståndet i den kommunala ekonomin och räknar upp raden av åtgärder som redan beslutats: månadsvis uppföljning av de tre stora nämndernas budgetar, särskilda genomlysningar av arbetsmarknads- och transportverksamheterna samt skolskjutsar och färdtjänst.

Dessutom kan det bli tal om mer konkurrensutsättning.

– Socialnämnden har lite problem men både barn- och utbildningsnämnden och kultur- och utvecklingsnämnden ser ut att klara sina ramar. Kjell Henrikssons beskrivning av en ekonomi i fritt fall är en överdrift. Ekonomin är ansträngd på grund av konjunkturen men det är en stor skillnad till ett fritt fall, säger Thomas Jönsson.

Det moderata kommun­rådet konstaterar att ”den här sortens utspel inte är något man lockar nya invånare med”. Kjell Henrikssons agerande skulle med andra ord vara kontraproduktivt mot hans egen önskan om att få fler goda skattebetalare att bosätta sig i kommunen.

– Vi bör i stället sätta axel till axel och dra åt samma håll, tycker Jönsson.

Han berättar att kommunen senare i år tänker vidta ”särskilda marknadsföringsåtgärder” för att få fart på inflyttningen. Det lär behövas om man ska ha en chans att nå upp till befolkningsmålet, 25 000 invånare år 2020. I fjol minskade befolkningen med tolv.

ANNONS

Centerrådet Erling Cronqvist är mer överseende än Jönsson och anser att Kjell Henrikssons utspel ”tillhör spelets regler”.

– Man får komma ihåg att han tillhör oppositionen. Vi har inte haft en opposition på länge. Men han borde vara bättre påläst.

ANNONS