Stadsträdgårdsmästare Michael Reid söker sig mot grönare gräs en bit längre norrut i Halland. Falkenberg blir hans nya arbetsplats.
Stadsträdgårdsmästare Michael Reid söker sig mot grönare gräs en bit längre norrut i Halland. Falkenberg blir hans nya arbetsplats. Bild: Evelina Gunnarsson

Trädgårdsmästaren lämnar sin stad

Stadsträdgårdsmästare Michael Reid har gjort sin sista arbetsdag i Laholm. Kommunens omorganisation fällde avgörandet att söka nytt jobb.

ANNONS
LocationLaholm||

Drygt två år i kommunens tjänst blev det för den forne slottsträdgårdsmästaren Michael Reid, som i Laholm burit den nästan lika fina titeln stadsträdgårdsmästare.

LÄS MER:Från Skottlands slott till Laholms stadspark

– Jag ska jobba som planerare på driftsenheten i Falkenbergs kommun och försöka få lite flyt i deras dagliga arbete, berättar han.

På frågan om varför han sagt upp sig tar han upp den omorganisering som skett inom Laholms kommun.

– När jag började låg det exempelvis på mitt bord att ha kontakt med byalagen och fördela ut tätortspengarna. Nu har det blivit mer att få till sig beställningar och utföra jobbet, i stället för att ha en påverkan, säger han.

ANNONS

– Nu fick jag tips om att Falkenberg sökte en person med min kompetens, och det verkade vara en intressant tjänst. Jag börjar på måndag, fortsätter han.

Skötselplan en avskedspresent till Laholm

Det var inte lätt att få en pratstund under hans allra sista arbetsdagar i Laholm. Han har jobbspurtat för att avsluta sina projekt.

– Nu har jag lyckats få ihop dokumenten till skötselplanen.

Skötselplanen?

– Ja, det är ett styrdokument som bestämmer vilken nivå driftsenheten ska hålla för alla skötselprodukter i offentlig miljö. Det kan handla om gräsytor eller parkbänkar eller att tvätta skyltar.

Allt hanns förstås inte med. Laholms näste stadsträdgårdsmästare kommer definitivt inte att behöva gå sysslolös, menar Michael Reid.

– Det finns en lång att göra-lista. Det ska tas fram rutiner för stranden, försäljningsbodar och omklädningshytter där. Vi har finns tätortsåtgärder, vi har Lundgrenska-projekt som pergolan vid Rådhuset där vi behöver äska mer pengar och det ska göras en lekplatsplan. Det finns hur mycket som helst, säger han.

Starka egenskaper krävs av efterträdaren

Driftchef Kristofer Johansson säger att en ny stadsträdgårdsmästare är på väg att rekryteras, men att det kan dröja till sommaren.

– Det är en jätteviktig process som måste få ta tid. En stadsträdgårdsmästare behöver ha en känsla för Laholm, ett öga för det estetiska och kunskap om drift och skötsel, säger Kristofer Johansson.

ANNONS

– Dessutom krävs det en hel del mod för att sätta sin prägel på det som finns i det offentliga rummet. Det är jättesynd att Michael slutar. Vi har varit väldigt glada för honom och han har alla de här egenskaperna, säger driftchefen.

ANNONS