Vanliga metoder som restaurangerna har tagit till är skyltar som ber gäster hålla avstånd och erbjuder handsprit. Niklas Fahlstedt är livsmedelsinspektör i Laholms kommun. Bild: Thomas Johansson/TT, Evelina Gunnarsson/arkiv
Vanliga metoder som restaurangerna har tagit till är skyltar som ber gäster hålla avstånd och erbjuder handsprit. Niklas Fahlstedt är livsmedelsinspektör i Laholms kommun. Bild: Thomas Johansson/TT, Evelina Gunnarsson/arkiv

Trängselkontrollerna i krogvärlden fortsätter

Lite klagomål då och då. Men överlag hålls det goda avstånd mellan gäster och mellan bord på krogarna i Laholms kommun.

ANNONS
LocationLaholm||

Gröna Hästen i Laholm är den hittills enda restaurangen i kommunen som har fått ett krav på att vidta åtgärder för att förhindra spridning av covid-19. Där fick borden glesas ut och avstånden i buffékön ökas efter att miljökontoret anmärkt på trängsel.

Avstånd mellan gästerna

I övrigt sköter sig serveringsställena fortsatt bra och ser till att det hålls avstånd mellan gästerna i rådande coronatider, tycker Niklas Fahlstedt, livsmedelsinspektör på Laholms kommun.

– Det här föreläggandet är det längsta vi har fått gå, annars har det varit lugnt. Det kommer in något litet klagomål då och då som vi har tittat på, säger Niklas Fahlstedt som ingår i miljökontorets ”coronapatrull”.

ANNONS

De flesta lokalerna här är inte anpassade för den här pandemin.

Inspektörerna har gjort platsbesök hela sommaren och hösten. Även om viljan finns är det nämligen inte alltid så lätt att efterleva coronareglerna i praktiken.

Tumregeln är en meter mellan sittande sällskap och två meter i kön.

– De flesta lokalerna här är inte anpassade för den här pandemin. Det är inte samhället i stort heller. Man får anpassa sig lite, konstaterar Niklas Fahlstedt.

Tillfälliga regler året ut

Och än är faran som bekant inte över. Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen gäller året ut.

Restaurang Gröna Hästen i Laholm har markerat upp större avstånd i buffékön efter miljökontorets besök. Vid ett återbesök fick restaurangen grönt ljus för sina åtgärder.
Restaurang Gröna Hästen i Laholm har markerat upp större avstånd i buffékön efter miljökontorets besök. Vid ett återbesök fick restaurangen grönt ljus för sina åtgärder. Bild: arkiv

Den nya restauranglagen infördes i juli och lägger ansvaret för att reglerna följs direkt hos dem som driver restauranger, barer och caféer. Kommunerna fick ansvar för tillsynen och makt att fatta beslut om förelägganden och förbud om det behövs för att lagen ska följas.

– Vi kommer fortsätta med de här trängselkontrollerna, säger Niklas Fahlstedt.

LÄS MER:För trångt i lunchkön – Gröna Hästen fick kritik

LÄS MER:Coronainspektion gav bra betyg för Laholms krogar

LÄS MER:Inga anmärkningar på serveringar i coronatider

ANNONS