Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/7

Totempålar pryder skola och sporthall

Tallarna på skolgården och djur som eleverna tipsat om gav inspirationen till ”Talltotem”. På torsdagen invigdes Mellbystrandsskolans konstnärliga utsmyckning.

Om någon på skolan tjuvtestat totempålarna med en liten regndans ska vara osagt, men ett våtväder på förmiddagen tvingade ceremonin att flytta in i Mellbystrandshallen.

Och lika bra var väl det. Precis som entrén till skolan har idrottshallen fått en egen totempåle, men under tak.

Skolans 225 elever var samlade. Cecilia Roos (M), kultur- och utvecklingsnämndens ordförande, höll tal.

– Totempålarna i Amerika och Kanada måste behandlas med respekt, kärlek och värme, eftersom de betraktas som en medlem i familjen. Nu har ni fått nya familjemedlemmar i er gemenskap på skolan, sade hon.

Konstnären heter Jonas Liveröd, från Götene.

– Jag var på skolan för ett år sedan och träffade en del av barnen och lärarna. De berättade lite om vad de tycker är roligt och bra med skolan. Jag gick hem och fantiserade utifrån det, säger han.

De höga tallarna påminde honom om totempålar. Jonas Liveröds varianter är gjorda som reliefer av plåt i turkos och rosa, och fyllda av verkliga och mytologiska djur.

– Skolan och naturen är jättefin, men entrén såg ut som baksidan av en folktandvård. Därför ville jag göra något där.

En elev undrade varför fotboll inte finns med på sport­­totempålen i idrottshallen. Där syns i stället badminton, basket och gymnastik.

– Fotboll får så mycket uppmärksamhet ändå. Jag ville sätta en tjej som utövar gymnastik högst upp, som ett power statement, säger Jonas Liveröd.

Utsmyckningarna har kommit till genom att en del av byggkostnaderna avsattes till offentlig konst, totalt 260 000 kronor, när idrottshallen byggdes och skolan byggdes om för tre år sedan.

Läs mer: Tre skolor väntar på sina utsmyckningar

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här