Carin och Tore Green bor utanför Ränneslöv på somrarna. Tore har blivit nekad hemtjänst av Laholms kommun på grund av det ansträngda läget under coronapandemin.
Carin och Tore Green bor utanför Ränneslöv på somrarna. Tore har blivit nekad hemtjänst av Laholms kommun på grund av det ansträngda läget under coronapandemin. Bild: Evelina Gunnarsson

Tore Green nekas hemtjänst – kommunen vann i rätten

Kommuner har inte laglig rätt att neka hemtjänst till sommargäster. Trots det fick 87-årige Tore Green avslag när han överklagade Laholms nej till förvaltningsrätten.
– Det är väldigt förargligt, säger han.

ANNONS
LocationRänneslöv||

Tore och hans fru Carin kommer från Helsingborg. Paret är sommarboende i Ränneslövs fritidsby sedan 41 år.

När de inför årets flytt till sommarstugan ansökte om tillfällig hemtjänst till Tore sade Laholms kommun nej. Kommunen trotsar socialtjänstlagen och vill inte belasta hemtjänstpersonalen ytterligare med att hjälpa sommarboende under coronapandemin.

– Jag tycker att det är att sabba för de äldre. Det är min fru som får lida. Hon får göra allting. Fem gånger om dagen måste hon byta min stomipåse, säger Tore Green.

Fast i en varm lägenhet

Paret överklagade till Förvaltningsrätten i Göteborg. Domstolen har tidigare hävt ett liknande beslut i Falkenbergs kommun, men i det här fallet vann Laholms kommun.

ANNONS
Carin Green, som själv är 77 år, får sköta hela omvårdnasbehovet för sin 87-årige make Tore Green när Laholm nekar hemtjänst till sommarstugan. Paret tycker att kommunen tar dålig hänsyn till de äldre.
Carin Green, som själv är 77 år, får sköta hela omvårdnasbehovet för sin 87-årige make Tore Green när Laholm nekar hemtjänst till sommarstugan. Paret tycker att kommunen tar dålig hänsyn till de äldre. Bild: Evelina Gunnarsson

Carin Green är besviken på domen.

– Regeringen har satt ner foten att man har rätt att få hemtjänst vid tillfällig vistelse i annan kommun. Vi bor här för att Tore ska kunna komma ut och röra sig i naturen. Annars skulle han vara fast i en varm lägenhet, säger hon.

Fick inte överklaga

I Falkenbergsfallet fastslog domstolen att en kommun inte kan välja om den vill följa gällande lagstiftning eller inte. Men i Laholmsfallet avgjorde en juridisk teknikalitet.

Kommunens avslag gäller ett så kallat verkställighetsbeslut. De besluten kan inte överklagas, fastslår rätten.

– Det var positivt för vår del att det blev den tolkningen, men lite förvånande, säger Kenneth Camitz (M), socialnämndens ordförande.

”Vi sitter i ett ansträngt läge. Corona var ingenting som någon har planerat för eller har förutsättningar för”, säger socialnämndens ordförande Kenneth Camitz (M).
”Vi sitter i ett ansträngt läge. Corona var ingenting som någon har planerat för eller har förutsättningar för”, säger socialnämndens ordförande Kenneth Camitz (M). Bild: arkiv

Ansträngd situation

Han tog 24 mars ett generellt ordförandebeslut om att Laholms kommun tills vidare inte verkställer beställningar av stöd och hjälp från andra kommuner. Om paret skulle nå framgång hade de behövt invända mot det beslutet i stället, men det är för sent att överklaga nu.

Vi ser ju gärna att människor kan byta miljö och är stolta över att Laholm är en semesterstad, men vi har ett ansträngt läge.

– Vi har en väldigt ansträngd situation fortfarande med samhällsspridning, så vår ursprungliga bedömning att vi har väldigt svårt att ta nya insatser och personer kvarstår, säger socialchefen Christer Sundberg.

”Jag blev lite överraskad över förvaltningsrättens tolkning. Vi får väl se, man kanske prövar det i ytterligare en instans så att vi får ett mer prejudicerande utfall”, säger Christel Sundberg och konstaterar att ”i det kortsiktiga perspektivet har kommunen dragit det längsta strået”.
”Jag blev lite överraskad över förvaltningsrättens tolkning. Vi får väl se, man kanske prövar det i ytterligare en instans så att vi får ett mer prejudicerande utfall”, säger Christel Sundberg och konstaterar att ”i det kortsiktiga perspektivet har kommunen dragit det längsta strået”. Bild: arkiv

Laholms kommun hoppades att regeringen skulle ändra lagen tillfälligt, men så blev det inte trots brett stöd i riksdagen.

ANNONS

”Bara förlorare”

Ett vanligt år brukar cirka 35 sommarstugeägare få hemtjänst i Laholm. I år har det kommit sex ansökningar som alla fått avslag.

– Det är också av respekt för dem som normalt sett kommer hit att vi säger nej, för vi kan inte upprätthålla service och kvalitet och ge dem insatser. Här är egentligen bara förlorare i detta. Vi ser ju gärna att människor kan byta miljö och är stolta över att Laholm är en semesterstad, men vi har ett ansträngt läge, säger Christel Sundberg.

LÄS MER:Laholm står fast vid att neka hemtjänst till sommargäster

LÄS MER:Kommunen bryter lagen för att kunna hjälpa laholmarna

ANNONS