Efter en lugnare sommar har coronaviruset åter tagit sig in på ett av kommunens särskilda boenden. I våras drabbades både Randerslund och Solhemmet, med många sjuka och sju dödsfall som följd.
– Vi har erfarenhet sedan i våras när vi hade det på boendena, och min bedömning är att vi sköter det på ett bra sätt just nu. Personalen gör ett strålande hästjobb, säger kommunchef Anders Einarsson.

Smitta via personalen
De drabbade äldre bor alla på en och samma avdelning. Det allmänna besöksförbudet på boendena hävdes 1 oktober, men till skillnad från i våras tror inte kommunen att det är anhöriga som har fört med sig smittan den här gången.
– Just i det här fallet misstänker vi att det är via personal. Som personal är man ju ute i samhället och kan utsättas för smitta även om man vidtar alla försiktighetsåtgärder som finns, säger socialchef Christel Sundberg.
Vi går ut och uppmanar anhöriga att vara extra försiktiga.
Smittan konstaterades i förra veckan. Kommunen gör nu vad den kan för att kontrollera situationen och begränsa spridningen.
– Vi går ut och uppmanar anhöriga att vara extra försiktiga. Just på den aktuella avdelningen har vi inte möjlighet att ta emot besök. Annars är besöksförbudet hävt och det är bara att försöka jobba efter de nationella och regionala riktlinjerna och de skärpta folkhälsoråden, säger Christel Sundberg.
Följ restriktionerna
Håll avstånd, slarva inte med basal hygien, stanna hemma när du kan och besök inte de äldre i onödan, vädjar hon. Allt för att skydda de äldre.
Vilket äldreboende som drabbats vill kommunen inte gå ut med.

Hur ser bemanningssituationen ut?
– Det är tufft på det boendet, naturligtvis, men vi har inte gjort några extraordinära åtgärder. Fortsätter det att sprida sig så kommer vi i ett läge igen där man får fundera på att omdirigera personal och andra sätt. Sjukfrånvaro och vård av barn är på väg upp, så vi kan mycket väl hamna där igen.
”Helt annan beredskap”
Sex personer avled i sviterna av covid-19 på Randerslund i Ränneslöv och en på Solhemmet i Veinge i våras.
Arbetar man på ett annat sätt i dag?
– Själva arbetsmomenten är det ingen skillnad på, men vi har en helt annan erfarenhet i dag. Vi har färdiga rutiner för alla situationer, vi har skyddsutrustning och känner oss trygga i det. Personalen har jobbat med visir i nära omvårdnadsarbete sedan lång tid tillbaka. Vi har en helt annan beredskap än vi hade där och då, säger Christel Sundberg.
LÄS MER: Beskedet: Äldreboenden är nu fria från covid-19
LÄS MER: Ivo ser inga brister på äldreboenden med coronasmitta
Fler nyheter om Laholm hittar du här
De senaste lokala bostadsköpen hittar du här
Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!