Tjuvar stal metall från gravkapellet

Ingenting är heligt för en tjuv. I helgen blev S:ta Gertruds gravkapell i Laholm av med sina två sista stuprör i koppar.
– Tråkigt att det sker på en begravningsplats, säger kyrkogårdschef Pontus Gunnesson.

ANNONS
LocationLaholm||

Två stuprör i koppar och tio meter kabel i samma metall blev tjuvarnas byte efter en kupp mot gravkapellet i helgen.

Sankta Gertruds kapell är på flera ställen plåtad med koppar. Men runtom byggnaden sitter ett flertal stuprör i vanlig brunmålad stålplåt. Anledningen:

– De andra stuprören som var gjorda i koppar var stulna sedan tidigare, säger Pontus Gunnesson som är fastighets- och kyrkogårdschef i Laholms pastorat.

Lugn och stilla plats

Det var de två kvarvarande originalrören i koppar som försvann den här gången. Kvar av dem finns bara några väggfästen som tjuvarna inte verkar ha fått loss.

– Det är väldigt tråkigt att det sker på en begravningsplats, att man inte kan låta det vara i fred som ska vara en lugn och stilla plats. Den ska vara fri från allt annat elände, men så är det inte, konstaterar Pontus Gunnesson.

ANNONS

Just nu pågår arbeten med klockstapeln, vars elektriska styrning slutat fungera. Elektrikerna hade gömt undan en rulle med cirka tio meter kabel bakom en sandlåda, men även den upptäcktes av tjuvarna, klipptes loss och försvann.

Inga nya kopparrör

Nu blir det stål-stuprör för hela slanten på gravkapellets väggar.

– Det får bli samma bruna utförande. Men först måste vi kontakta Kulturmiljö Halland eftersom detta är klassat som en kyrkobyggnad.

– Vi kan inte sätta upp nya kopparrör, då sitter de här och blänker grant, säger Pontus Gunnesson som bara kan hålla tummarna för att tjuvarna ska hålla fingrarna borta från kapellets övriga koppardetaljer.

Förra året skändades ett 20-tal gravar utanför Skummeslövs kyrka, då tjuvar lade beslag på olika metallföremål.

– Vi har inte fått någon klarhet i det, och föremålen har inte återfunnits, säger Pontus Gunnesson.

LÄS MER:Över 20 gravar har skändats av tjuvar på kyrkogård

LÄS MER:Kyrka bestals på stuprör i koppar

LÄS MER:Nya stölder från kyrka

ANNONS