Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tjuvar kastade yxa mot väktare – liknande inbrott i Skåne i natt

Tre maskerade män bröt sig in på Ica Torghallen i Laholm inatt. När väktare kom dit kastade gärningsmännen en yxa mot henne, innan de försvann i en vit bil. Två liknande händelser har rapporterats från norra Skåne under natten.

Larmet gick först till Securitas vid 02.30 natten till tisdag och en väktare var på plats på sex minuter. När väktaren anlände möttes hon av tre maskerade gärningsmän.

Inbrottet gjordes genom att bryta upp en bakdörr till butiken och Henrik Karlsson, butiksägare, menar att det, enligt de uppgifter han har fått, måste ha gjorts med någon form av hydrauliskt verktyg.

– Detta är omöjligt att göra med bara en kofot, säger Karlsson vid den skadade dörren.

Väl inne i butiken har man brutit sig in på kontoret och tillgripit ett kassaskåp.

– De var inne och ute igen på runt fem minuter. Kassaskåpet var låst, men tomt, berättar Henrik Karlsson.

Polisen har spärrat av kontoret för en teknisk undersökning under förmiddagen.

När gärningsmännen tog sig därifrån har de rullat ner kassaskåpet för betongtrappan vid lastkajen så att den har gått sönder. De lämnade sedan i en vit kombibil av okänt märke med bakluckan öppen.

– Kassaskåpet är en kub på en halvmeter i alla led, men det är ju ingen lätt pjäs, säger Karlsson.

Det var när de skulle lämna platsen som en yxa kastades av en av gärningsmännen. Yxan fanns inte kvar på platsen när polis anlände.

– Vi är framför allt tacksamma att ingen har kommit till skada och att de inte använt ännu farligare vapen. Att de kört med bakluckan öppen innebär ju också en fara för alla som råkat hamna bakom dem på vägen. Vi har bara drabbats av materiell skada här, säger Henrik Karlsson.

Enligt Karlsson ska väktaren ha följt efter med bil, men tappat förövarna någonstans norr om Laholm. Polisens uppgifter strider mot detta då kommunpolis Kristian Nilsson menar att väktaren inte har följt efter, utan stannat på platsen – oskadd, men chockad.

Polisen fick på natten samtal från boende i närheten efter att de hade hört bankande. Minst tre patruller kör dit, men anländer först när gärningsmännen är borta.

Händelsen rubriceras i nuläget endast som stöld genom inbrott i butik.

– Vi känner igen denna typen av inbrott och jobbar utifrån spaningsuppslag. Kanske är det fler grannar som har sett något och vi uppmanar till att, om man hört eller sett något får man gärna höra av sig, säger kommunpolis Kristian Nilsson.

Fler mataffärer drabbade av inbrott

– Det är fler som har haft påhälsning i min bransch inatt, säger Henrik Karlsson på tisdagsmorgonen.

I Osby, i norra Skåne, har också tre gärningsmän påträffats av en väktare efter att ha larmats till Ica Nära, ungefär två timmar efter inbrottet i Laholm.

Väktaren möts av att gärningsmännen kastar sten mot hen. En sten träffar huvudet på väktaren, som tvingas lämna i ambulans. Väktaren vittnar dock om hur gärningsmännen lämnade platsen i en vit bil. Enligt polisanmälan har de stulit ett kassaskåp, som även här är tomt.

I Örkelljunga har Coop på Bangatan haft inbrott vid fyratiden på tisdagsmorgonen. Gärningspersonerna har brutit upp en lagerdörr. Där har ingen väktare hunnit till platsen, men övervakningskameror har fångat två maskerade gärningspersoner på bild när de försöker bryta upp ett kassaskåp inne på ett kontor. Det är för polisen oklart vad de har fått med sig därifrån.

Det finns ännu ingen definitiv koppling mellan inbrotten, men kan enligt Laholms kommunpolis Kristian Nilsson inte heller uteslutas.

– Det är precis samma modus och de beter sig på samma sätt när det kommer väktare. Historiskt har även de tjuvar vi har i kommunen rört sig över ganska stora områden också, säger han.

Jourhavande förundersökningsledare, kommissarie Peter Erlandsen, utreder i nuläget inbrotten som att det kan finnas ett samband, enligt polisens krimjour.

LÄS MER: Polis bevakade tågstationen efter misstänkt våldtäkt

LÄS MER: Två män gripna efter inbrott på Linnégatan

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här