I en bil som hade inbrott i Vänersborg 12 maj hade gärningsmannen lämnat kvar en öppnad ölburk. DNA-spår på den matchade 29-åringen som greps i Vallberga.
I en bil som hade inbrott i Vänersborg 12 maj hade gärningsmannen lämnat kvar en öppnad ölburk. DNA-spår på den matchade 29-åringen som greps i Vallberga. Bild: Polisen

Tjuv får fängelse och utvisas i fem år

Tre månaders fängelse och utvisning ur landet blev straffet för en man som greps i Vallberga efter en stöldturné.

ANNONS
LocationVallberga||

En husägare på Spånvägen i Vallberga vaknade på natten 18 maj av att någon gick och lyste med en ficklampa på tomten.

Polisen tillkallades och två män greps efter att ha spårats med hund.

En av männen, en 29-åring, har nu dömts för stöld. En mängd stöldgods hittades i den bil som männen satt i när de greps.

LÄS MER:Inbrottstjuvar greps på bar gärning

LÄS MER:Inbrottstjuv glömde kvar ölburk med DNA-spår

Flera verktyg som återfanns hade stulits i Vallberga, annat gods kunde härledas till stölder i Vänersborg 12 maj. Det sammanlagda värdet har beräknats till över 150 000 kronor.

I en uppbruten bil i Vänersborg hittades en urdrucken ölburk. Dna på burken visade att det var 29-åringen som druckit ur den.

ANNONS

Mannen lämnade olika förklaringar, men Halmstads tingsrätt avfärdar dem. Rätten konstaterar att mannen ”ljugit för polisen genomgående under förundersökningen”.

Han döms nu för att i samförstånd med annan person ha begått tre fall av stöld.

Tidigare dömd

29-åringen var nyligen dömd för andra brott, som stöld, brott mot knivlagen, narkotikabrott och häleri, i december 2019 och april 2020. Vid den sistnämnda domen fick han två års fängelse och utvisning.

Domstolen konstaterar att han återfallit i brottslighet kort efter den senaste domen och dömer honom till tre månaders fängelse.

Mannen är litauisk medborgare och ska enligt domen utvisas till hemlandet. Han får inte återvända till Sverige på fem år.

29-åringen slipper dock betala skadetånd till det bestulna byggföretaget i Vänersborg eftersom det inte anses utrett hur mycket verktygen i själva verket var värda.

ANNONS