Tina Blomberg prisas för sina kreativa fotografier

Hon älskar porträtt som sticker ut. Största utmaningen är barn och djur.
– De som kommer till mig söker ofta någonting annorlunda, säger fotografen Tina Blomberg som tilldelas Gamla Laholms stipendium.

ANNONS
LocationLaholm||

Föreningen Gamla Laholms stipendium till ”främjare av ord och bild” delas ut årligen sedan 1990, då fonden instiftades av laholmarna Jan Olsheden och Göran Trydell.

Årets mottagare är fotografen Tina Blomberg, 41 år, som driver en fotostudio från bostaden i Lilla Tjärby.

– Motiveringen är ”för kreativ konstnärlig komposition”. Vi tycker att det passar väldigt bra i och med att vi öppnar utställningen om kvinnligt företagande i dag, sade Roy Karlsson, föreningens ordförande.

Målar med kameran

Utdelningen brukar ske inför 140 åskådare i Laholms teater, men i år fick det bli en coronasäkrad mindre ceremoni i rådhuset.

– En fantastisk ära att få detta diplom. Jag blev helt chockad när jag fick höra det, säger Tina Blomberg.

ANNONS
Stipendieutdelning på coronatryggt avstånd. Tommy Paulison och Roy Karlsson från Gamla Laholm överräcker blomsterkvast och diplom till årets stipendiat Tina Blomberg. I priset ingår också en summa pengar.
Stipendieutdelning på coronatryggt avstånd. Tommy Paulison och Roy Karlsson från Gamla Laholm överräcker blomsterkvast och diplom till årets stipendiat Tina Blomberg. I priset ingår också en summa pengar. Bild: Jonatan Gernes

Hennes intresse för fotografering har vuxit fram successivt. För fem år sedan startade hon sitt företag Impa, som hon nu driver vid sidan av heltidsstudier i inköp och supply management.

– När jag var yngre var jag mycket för att måla och rita. När vi började resa köpte jag en systemkamera, med tanken att bevara alla minnena. I och med det började intresset för fotograferingen att växa och jag förstod att det var i kameran allt mitt målande och min kreativitet kom fram.

Kasta mjöl och vatten

Hennes fotouppdrag är allt från barn och bröllop till föreningar och företag.

– Det har blivit en salig blandning. Jag tycker att det är så roligt med fotograferingen.

Allra helst porträtt. Att få jobba med färg och form.

– Jag har mycket idéer, att kasta mjöl, såpbubblor, vatten och allt vad man kan hitta på. Det finns inget stopp. Min sambo blir väl helt förstörd, säger hon och får snabbt ett kärleksfullt svar att ”det är bara kul”.

– Man får leka fram bilden. Det ska inte vara så stelt och uppställt.

Tips till nybörjare

Tina Blombergs främsta tips till den som vill komma i gång med att fotografera är billigt men utmanande:

– Att tänka på kreativiteten före vad man har för kamerautrustning. Många i dag köper dyra utrustningar, men tänker inte på kreativiteten. Då tappar man mycket i bildmaterialet.

ANNONS

Och för att ta bra porträtt:

– Jag tror att det är kemin mellan personerna i första hand.

Svåraste fotoobjekt?

– Barn och djur är svårast att få en kontakt med.

Utställning på gång

Framöver kommer den som vill att kunna se Tina Blombergs bilder i en utställning med arbetsnamnet ”Så här har ni aldrig sett en laholmare innan”.

– Tanken är att fotografera laholmare i olika roliga kostymer och kläder. Det kan även vara att de inte är så uppklädda, men att man ser dem i ett annat ljus, säger Tina Blomberg.

Läs här om tidigare stipendiaterna från 2020, 2019 och 2018:

LÄS MER:Författare prisas för kärleksfull skildring av Laholm

LÄS MER:Fantasifull barnboksförfattare prisas

LÄS MER:Köld, snö och is gav stipendium

ANNONS