Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Tillbaka i verksamheten på Osbeck

Utanför ligger en hel skolbyggnad i en hög av aska och skräp. Där inne är allt i princip som vanligt igen.

– Vi har blivit av med lokaler, men vi kan bedriva verksamheten ändå, säger Carl Lundgren, rektor på Osbecksgymnasiet.

Det är en helt vanlig skoldag för eleverna på Osbecksgymnasiet förutom det faktum att en hel korridor med tillhörande klassrum är nedbrunnen. I måndags skulle alla elever för första gången sedan i höstas ha varit på plats samtidigt. Men just då var där ingen på plats förutom polisens brottsutredare.

Intilliggande byggnader är avspärrade med polisband. Det går uppblåsta plastkanaler längs väggarna som suger ut fukten ur de områden där man misstänker vattenskador.

– Det är en säkerhetsåtgärd för att det inte ska stanna någon fukt i väggarna. Jag tror att räddningstjänsten la väldigt mycket fokus på att försöka kyla ner den här byggnaden för att det inte skulle sprida sig hit.

Det låg vatten på golvet i utrymmena som ligger närmast den eldhärjade delen i måndags. Med stora golvskrapor föste man bort vattnet och sedan sattes fläktarna in för att se till att allt blev torrt.

En svag doft av rök känns redan i huvudentrén. Dörrarna till vänster, där bland annat bibliotek och lektionssalar ligger är stängda. Några elever förstår inte varför och sätter upp dörren som den brukar vara.

– Vi försöker hålla det stängt för att stänga ute lukten, säger rektor Carl Lundgren, till eleverna.

Flexibla och påhittiga för att hitta lösningar

De spår av att något särskilt har hänt, som finns innanför dörren är bland annat det lilla tysta rum i biblioteket som blivit arbetsrum. Någon ensam dator, handsprit och lite få papper ligger på borden.

– De som har blivit av med sina rum har vi spridit ut på nya tillfälliga platser. De hade ju inte något att flytta med, därför är det tomt, säger Lundgren.

Kan bli större prov på teatern

Kommunfastigheter har upplåtit teatern och en av de baracker på parkeringen till verksamheten också.

– En av dem stod tom så det var verkligen tur för oss att det gick att lösa på så vis, säger Lundgren.

Elliott Pärsén ska ta studenten till sommaren och går profilen risk och säkerhet. Han menar att för hans och klasskompisarnas del påverkar det inte så mycket eftersom de är prioriterade att vara på plats i skolan alltid.

– Vi hade inte jättemånga lektioner där borta men man blev såklart skakad när det hände. Eftersom jag går den profilen var jag här för jag tyckte det var intressant att se hur de jobbade med att begränsa elden så att den inte spred sig till andra delar, säger Elliott.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här