Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Tidningshörna på paus när biblioteken går på sparlåga

Första dagen med en begränsad verksamhet på stadsbiblioteket stod människor ändå på kö till tidningshörnan. Nu gäller begränsade besök på en kvart på biblioteken.

På onsdagen presenterade de halländska kommunerna sina gemensamma begränsningar i verksamheten. Det innebar bland annat att biblioteken ska ha öppet men enbart för utlåning av böcker fram till 24 november.

Besök ska begränsas till en kvart

– Vi ska inte fungera mötesplats under denna tid, vi har tagit bort alla sittplatser. Det är bara öppet för att låna och lämna tillbaka böcker, säger Marie Erge, bibliotekschef.

Stadsbiblioteket och filialerna håller öppet men besökarna uppmanas klara av sitt besök inom en kvart. Förutom de generella råden att hålla avstånd, vara frisk och sprita händerna.

– Man får lov att gå in som vanligt men verksamheten är begränsad. Man ombeds att klara av sitt ärende snabbt att inte vistas på biblioteket längre än 15 minuter, säger Marie Erge.

Tidningshörnan brukar normalt öppna tidigare än biblioteket men vi har fått ta bort våra dagstidningar

Omtyckt tidningshörna har tagits bort

Studierum, tv-spel på ungdomsavdelningen, kopiator och datorer är avstängda under denna tid. Däremot är det en snabbdator för sökningar som hålls öppen. Personalen är på plats och behjälplig vid informationsstationer bakom plexiglas. Personalen har märkt av en minskning av antal besökare, men vid öppning var det flera som ville in till tidningshörnan.

Marie Erge, bibliotekschef i Laholms kommun. Arkivbild. Bild: Jonatan Gernes/arkiv
Marie Erge, bibliotekschef i Laholms kommun. Arkivbild. Bild: Jonatan Gernes/arkiv

– Tidningshörnan brukar normalt öppna tidigare än biblioteket men vi har fått ta bort våra dagstidningar. Den är ju väldigt uppskattad och många besöker den varje dag, säger Marie Erge.

Bokbussen fortsätter rulla men tar bara emot en besökare eller familj i taget. Planerad verksamhet som Arkivens dag och Kura skymning har nu ställts in.

LÄS MER: Butiker håller ut och hoppas fortfarande på julhandeln

LÄS MER: Tolv personer smittade av covid-19 på äldreboende

LÄS MER: Skärpta råd stänger simhallen och fritidsgårdar

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här