Solhemmet i Veinge är ett av kommunens särskilda boende som återigen får ta emot besök från anhöriga.
Solhemmet i Veinge är ett av kommunens särskilda boende som återigen får ta emot besök från anhöriga. Bild: Jonatan Gernes

Tidbokning kan krävas för att besöka äldre

Bokningsschema för besökare och gäster som tas emot via altandörren. Det kan bli verklighet när besöksförbudet på äldreboenden hävs.

ANNONS
LocationLaholm||

Under tisdagen meddelade regeringen att besöksförbudet på landets särskilda boenden hävs från och med första oktober. Exakt hur framtida besök ska gå till i Laholm kan socialchef Christel Sundberg inte svara på, men hon ger en fingervisning.

– Vi har inte hunnit diskutera det fullt ut i verksamheten. Det kommer rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, Statens kommuner och regioner och regeringen för hur vi ska tänka, säger Christel Sundberg.

Bokningsschema kan sättas upp

Nu behöver kommunen sätta upp rutiner för att ta emot besökare. Ett bokningsschema kan införas för att undvika mycket folk i lokalerna och så att besökarna kan slussas in och ut.

ANNONS

– Det finns ett uppdämt behov och vi kan inte ha massor av besökare till våra boende vid en och samma tidpunkt. Jag tänker att kontakt behöver tas med boendet för att bestämma en tid.

Äldre som bor på bottenplan och har altandörr ska kunna ta emot besökare den vägen för att undvika folksamlingar. I andra fall får besöken organiseras med en turordning. Christel Sundberg tror att det kommer finnas olika rutiner på olika boenden.

Besök sker i lägenheterna

Under torsdagen diskuterades frågan i ledningsgruppen.

– Som jag läst så bortser man nu från antikroppsprover och trycker på basal hygien och att hålla avstånd om man ska besöka de äldre. Det är inte puss och kram och viktigt att besöket sker i personens lägenhet och inte i de gemensamma utrymmena.

– Kanske är det så att man i varje lägenhet behöver diskutera hur den boende placerar sig i förhållande till besökarna. Kanske behöver vi möblera om för att det ska bli säkert. Vi måste säkerställa rekommendationerna, säger Christel Sundberg.

Hon hoppas slippa återinföra besöksförbudet på grund av ökad smittspridning.

– Jag hoppas och tror att hjälps vi åt att hantera detta när vi öppnar våra särskilda boenden, och de anhöriga respekterar Folkhälsomyndighetens och våra rutiner, så ska vi vara en bra bit på vägen.

ANNONS

LÄS MER:Snart får barn och barnbarn besöka äldreboendet igen

LÄS MER:Äldreboenden öppnar för besök – "nödvändigt"

ANNONS