Thomas Nilsson står vid den norra stranden av Lagans mynning. I lördags räddade ett barn från att drunkna på andra sidan ån. – Jag vill inte rikta uppmärksamhet mot mig själv, men tycker det är viktigt att folk upp ögonen för att det kan vara farligt att bada här, säger han.
Thomas Nilsson står vid den norra stranden av Lagans mynning. I lördags räddade ett barn från att drunkna på andra sidan ån. – Jag vill inte rikta uppmärksamhet mot mig själv, men tycker det är viktigt att folk upp ögonen för att det kan vara farligt att bada här, säger han. Bild: Christopher Lembke

Thomas räddade barn från att drunkna vid Lagaoset

I lördags sveptes två syskon med av strömmarna när de badade vid Lagans mynning. Thomas Nilsson och barnens pappa hann hoppa i vattnet och rädda dem.…
– Man borde sätta upp varningsskyltar om att det kan vara farligt att bada här, säger Thomas.

ANNONS
LocationSnapparp||

Det var i lördags kväll som två pojkar var nära att drunkna där Lagan rinner ut i Laholmsbukten. Thomas Nilsson satt på den södra stranden och grillade med sin familj när det hände.

– Vid mynningen är det grunt vatten fem, tio meter ut och sedan blir det plötsligt bråddjupt och väldigt strömt. När jag såg att barnen lekte en bit ut i vattnet reste jag mig upp och började gå ditåt.

Barnen var enligt Thomas runt fem och sju år gamla, och hade inga flythjälpmedel. Han såg att föräldrarna var också på väg mot strandkanten när det yngsta barnet plötsligt försvann där vattnet blir djupt. Det äldre syskonet sträckte sig efter sin lillebror men föll själv i.

ANNONS

– Pappan och jag sprang ut i vattnet och började simma mot barnen som redan hade förts flera meter ut av strömmarna, berättar Thomas och fortsätter:

– Jag fick tag på den äldre killen och simmade tillbaka, samtidigt räddade pappan den yngre som hade kommit lite längre ut. Jag var helt slut när vi kom upp på land.

Inte första gången

Det hela gick över på några sekunder och inget av barnen kom till skada. Räddningstjänsten behövde inte tillkallas, den här gången.

För Thomas, som har jobbat som brandman i Laholms kommun, var det inte första gången han var med om ett drunkningstillbud vid Lagaoset. Han berättar det var gott om besökare här i lördags, många hade lagt till med sina båtar vid strandkanten för att bada och njuta av strandlivet.

– Men alla har kanske inte koll på att det snabbt blir djupt och att strömmarna är starka. Jag tycker att man borde sätta upp en varningsskylt så att folk ser att kan vara farligt att bada här, säger Thomas Nilsson.

Lagaoset är en del av Hökafältets naturreservat och förvaltas av Länsstyrelsen. Till skillnad från kommunalt utpekade badplatser, där det måste finnas livräddningsutrustning och räddningsvägar, gäller här bad på egen risk.

– Men Länsstyrelsen ansvarar också för säkerheten i naturreservatet, så i ett sådant här fall får man gärna höra av sig till oss så får vi se över om det finns ett behov av att informera besökarna, säger Björn Larsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

ANNONS
ANNONS