The Corner i Mellbystrand har stängt igen efter sommaren. Nu har kommunen dragit in krogens tillstånd att servera alkohol, vilket väcker frågor om verksamheten någonsin kommer att öppna igen i samma regi.
The Corner i Mellbystrand har stängt igen efter sommaren. Nu har kommunen dragit in krogens tillstånd att servera alkohol, vilket väcker frågor om verksamheten någonsin kommer att öppna igen i samma regi. Bild: Jonatan Gernes

The Corner och Chill out förlorar alkoholtillstånd

Krogarna The Corner och Chill Out i Mellbystrand förlorar sina alkoholtillstånd med omedelbar verkan. Bolaget bakom anses inte lämpligt att få bedriva serveringsverksamhet.

ANNONS
LocationMellbystrand||

Laholms kommun tar i med sitt kraftfullaste vapen och drar in serveringstillstånden utan föregående varning.

Felen rullades upp efter att bolaget slarvat med rapporteringen.

Inga restaurangrapporter

– Vi valde att granska ärendet lite närmare med anledning av att vi inte hade fått in förra årets rapportering av alkoholomsättningen, den så kallade restaurangrapporten, säger Sebastian Stjärneblad, alkoholhandläggare på Laholms kommun.

Bolaget som driver krogarna, YY Ligo AB, hade fått upprepade skriftliga påminnelser.

Sebastian Stjärneblad är alkohol- och tobakshandläggare på Laholms kommun.
Sebastian Stjärneblad är alkohol- och tobakshandläggare på Laholms kommun. Bild: arkiv

Kommunen grävde på djupet, flera år bakåt i tiden. Slutsats blev att bristerna i verksamheten är så allvarliga att YY Ligo inte längre uppfyller de krav på personlig eller ekonomisk lämplighet som alkohollagen kräver.

ANNONS

– Detaljerna kan jag inte gå in på, men det rör sig om förpliktelser man har som näringsidkare och skyldigheter gentemot det allmänna. Det kan vara skatter, skulder, redovisning och liknande, säger Sebastian Stjärneblad.

Beslut utan varning

Bolaget har förekommit hos Kronofogdemyndigheten.

Kommunens samlade bedömning är att tillståndshavaren YY Ligo AB inte längre uppfyller de krav på personlig och ekonomisk lämplighet som krävs enligt alkohollagen för att driva en tillståndspliktig verksamhet.
Kommunens samlade bedömning är att tillståndshavaren YY Ligo AB inte längre uppfyller de krav på personlig och ekonomisk lämplighet som krävs enligt alkohollagen för att driva en tillståndspliktig verksamhet. Bild: Jonatan Gernes

Besluten att återkalla tillstånden fattades av kommunen 9 september. De gäller omedelbart, även om de skulle komma att överklagas.

Enligt Sebastian Stjärneblad är det ”väldigt sällsynt” att dra in ett alkoholtillstånd utan att först ha gett en varning som ger krogen möjlighet att rätta till felaktigheterna.

– Här var det så pass omfattande och man uppdagade flera brister. Man gjorde bedömningen att en varning inte gjort att tillståndshavaren hade kunnat sköta det i framtiden, säger han.

Hemsidan nedplockad

The Corner är den lilla krogen på hörnet mittemot Strandhotellet i Mellbystrand. Den har tidigare kallats Tres Hombres.

Pizza- och pastarestaurangen håller öppet under sommarmånaderna och har tills nu haft fullständiga rättigheter, precis som systerrestaurangen Chill Out. Chill Out har i flera år bedrivit uteservering på stranden nedanför Birger Pers väg, dock inte i sommar.

HP har sökt krögaren som driver YY Ligo, men utan resultat. Restauranghemsidan har plockats ner och inga signaler går fram på företagets telefonnummer.

LÄS MER:Tre krogar får kritik av miljönämnden

LÄS MER: Strandrestaurang för snabb – tvingas böta

ANNONS
ANNONS