Telefonstolpar med hängledningar blir en allt ovanligare syn också på landsbygden. Telia släcker ner kopparnätet i de delar som är äldst och sämst står emot väder och vind.
Telefonstolpar med hängledningar blir en allt ovanligare syn också på landsbygden. Telia släcker ner kopparnätet i de delar som är äldst och sämst står emot väder och vind. Bild: Hasse Holmberg

Telia släcker ner fler delar av kopparnätet

Nästa år drar Telia pluggen för kopparnätet i Ysby och på Hallandsås. Telebolaget vill att kunderna byter till trådlösa alternativ.

ANNONS
LocationYsby|
|

Kommuner över hela landet står med på telebolagets senaste listor över områden där kopparnätet kommer att släckas ner. För Laholms del handlar det om telestationer i Skogsgård 30 november i år, Hallandsås 31 mars och Ysby 31 maj nästa år.

Telia arbetar sedan flera år med att fasa ut de äldsta delarna av kopparnätet i hela Sverige.

– Kopparnätet har blivit ganska gammalt, närmare 70 år i vissa delar, och står inte emot tidens tand riktigt och är ganska utsatt för väderpåverkan. I stället för att ha återkommande reparationer tycker vi att det är bättre att ta med kunderna över till modern framtidssäker teknik, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

ANNONS
Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.
Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia. Bild: Susanne Hallmann

Mobil teknik

Närmare 70 000 svenska kunder har redan förts över till det Telia kallar ”Framtidens nät”.

– Vi erbjuder alla kunder som berörs av Framtidens nät en ersättningslösning som bygger på mobil teknik. Den ska inte jämföras med vanlig handhållen mobil. Det är en router som är förstärkt signalmässigt, säger Inger Gunterberg.

I ovanliga fall där det behövs erbjuds också en extern antenn på taket.

Kunder informeras

Enligt Telia låter den nya 4G-tekniken fler på landsbygden få bredband än tidigare och till lägre kostnad.

– De kunder som återkopplar till oss tycker att det här har blivit mycket bättre än när de hade telefoni och kanske bredband på kopparnätet, säger Inger Gunterberg.

I Ysby berörs 66 kunder. Alla berörda kommer att få information om vad som ska hända och vilka alternativ som finns. De som redan valt att satsa på fiber påverkas inte av att kopparnätet stängs.

LÄS MER: Fler orter i Laholms kommun blir utan fast telefon

LÄS MER: Bönder drabbas av nedsläckt kopparnät

LÄS MER: Laholms kopparnät togs upp i riksdagen

LÄS MER: Ingen garanti för fiber före kopparstopp

ANNONS