– Vi har fått bidrag till att lägga om taket, nu är kommunens gubbar här för att kolla så att det håller tätt och att de fått vad de betalat för, säger Lennart Jönsson, i hembygdsföreningen, lite skämtsamt om tilldragelsen vid Ysby Kyrkstallar under måndagen.
Det var delvis politikerna från kultur- och utvecklingsnämndens (KUN) beredningsutskott som var på besök och tittade på hur utdelade pengar använts. Men inte bara taket synades, Ysby hembygdsförenings verksamhet i stallarna med museiföremål från praktiskt hantverk och jordbruksarbete från svunna tider visades upp i samband med besöket.
– Det är viktigt att komma ut i verkligheten och kul att se vad som har hänt. Vi har varit på flera verksamheter under förmiddagen, berättade Magnus Johansson (S), 2:e vice ordförande i nämnden, som besökte utebadet i Våxtorp och Solbacken i Edenberga.
Sökte pengar för renoveringen
Det var för ett drygt år sedan som hembygdsföreningen sökte pengar för att lägga om taket på kyrkstallarna. Då läckte vatten in genom taket och fukt hade spridit sig ner längs en vägg.
– Vi jobbade hårt med bidrag och har hållit budgeten bra. Arbetet kom också i rätt tid med Coronan, det har inte påverkat några evenemang. Ibland ska man ha lite tur också, säger Paul Svensson, kassör i Ysby Hembygdsförening.
Men det är inte bara Kyrkstallarna i Ysby som hembygdsföreningen håller efter. Även byggnadsminnet Vippentorpet ligger under deras vingar.
– Runt en fjärdedel av halmtaket behöver läggas om. Så det blir ingen rast och ingen ro i takarbetet, säger Paul Svensson.
Som byggnadsminne berörs Vippentorpet av andra bidrag, än från Laholms kommun.
Ska tröska halmen själv
– Jag ska tröska halmen, sedan går det rätt fort med själva arbetet. Det går att köpa halmen till taket, men när det är till Vippentorpet är det roligt att ha halm här ifrån Ysby, säger byggnadsvårdaren Sten Nilsson, tillika ordförande i hembygdsföreningen.
På senare år har byggnadsvård av äldre byggnader kommit i ropet och intresserat allt fler. Något ordföranden kan hoppas ska få fler yngre att lockas till hembygdsrörelsen.
– Vi behöver få in nya unga krafter. Kanske kan vi starta studier i byggnadsvård och få fler intresserade till verksamheten, säger Sten Nilsson.
LÄS MER: Förening nekades lån – saknar lagfart på tomten
LÄS MER: Ja till borgen för att laga kyrkstallets tak
LÄS MER: 75 år sedan deras pappor störtade
LÄS MER: 1700-talstorp behöver nytt halmtak
Fler nyheter om Laholm hittar du här
De senaste lokala bostadsköpen hittar du här
Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!