Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Törstande konst får vatten från sjö

Majoriteten av fontänerna i Laholm kommer inte att flöda av något vatten under året. Men kommunen gör ett test och fyller Lagafontänen på Stortorget med sjövatten.

På fredagen körde räddningstjänstens tankbil skytteltrafik mellan Glänninge sjö och Stortorget för att pumpa upp vatten och fylla Lagafontänen. Det är den enda springvattenbrunnen i Laholm som nu ser ut att få något vatten i sig under året på grund av vattenbristen.

– Vi fyller Lagafontänen som ett engångsförsök, för att se om munstyckena klarar sjövattnet. Den är central i stadsbilden och fontänen har ett system som klarar den manuella påfyllnaden, säger kultursekreteraren Thérèse Ehrenborg, och fortsätter:

– Konstverken kommer att vara halva när de saknar vatten, det är en del av bilden man ska ha av hela verket. 

Fontänens vatten kommer sedan att bli en fråga för kultur- och utvecklingsnämnden (kun), då kommunen i så fall får köpa in påfyllnadstjänsten.

– Ska man njuta av den så är det nu, vi kan inte ha brandbilen som åker runt till detta, säger Ehrenborg.

Andra fontäner slösar med dricksvattnet
Inför år utan vattenbrist ska kommunen se över vilket vatten som används för vattenkonsten. I en del går dricksvattnet upp i fontänen och sedan ner i ett avlopp. Ett ohållbart system menar kultursekreteraren. 

– Fontäner från 1940- och 50-talet har inte byggts för vattenbrist. Det är konstruktioner vi får se över inför kommande år, säger hon.

Även bevattning som utförs av kommunen sker utan att dricksvattennätet belastas.

– Kommunen tar rådande vattensituation på allvar. Efter att bevattningsförbudet införts har LBVA sett att vattenåtgången gått ner fyra-fem procent, men den hade behövt sjunka med tjugo procent för att det ska vara bra, säger Erland Björkman, planeringschef.

Eventuellt fler åtstramningar av vattnet kan bli aktuellt.

– LBVA har inte fått den effekten de velat och behöver. Vi är med och analyserar för att få en bred bild om vad som kan hända framöver och vilka åtgärder som då kan behövas, säger Niklas Wilsson, verksamhetschef för räddningstjänsten.

Laholm kanske kommer hjälpa sina företagare
Kommunen har en vattenborra i stadsparken där de tar upp vatten till blomsterarrangemangen i kommunen. De ska nu se hur mycket kapacitet den kan bidra med åt kommunen.

– Borran skulle kunna vara tjänlig åt fler. De företag som är beroende av vatten för sin verksamhet och blir lidande av vattenbristen och förbudet ska vi se om vi kan hjälpa. Vi lovar inget i dagsläget men varje företag och anställning i Laholm är viktig för kommunen och vi måste vara behjälpliga om vi kan, säger Erland Björkman.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här