Systrarna Carén har gröna fingrar

Tre systrar. Tre trädgårdar. Ett gemensamt intresse. Systrarna Christina, Milla och Ulrika Carén i Laholm har ett ständigt pågående trädgårdssamtal.

ANNONS
LocationLaholm|
|

Experten i gänget är mellansyster Milla som är utbildad trädgårdsmästare. Trots att hon jobbar med att ­anlägga trädgårdar åt andra hela dagarna vet hon inget bättre än att tillbringa kvällarna med att arbeta i sin egen rosendoftande trädgård.

– Min man brukar säga att jag går ut i mars och kommer in i september, säger hon med ett skratt.

Storasyster Christina jobbar dagtid som fritidspedagog, men på kvällarna njuter hon lika mycket som Milla av att få jord under naglarna. Och på nätterna möblerar hon om. I alla fall i fantasin.

– När jag inte kan sova brukar jag ligga och planera vad jag ska göra härnäst i trädgården, berättar hon.

ANNONS

Lillasyster Ulrikas lilla men välfyllda innerstadsträdgård vann pris som Årets trädgård 2018. Trots det hävdar hon ­bestämt att hon inte har lika gröna fingrar som sina systrar.

– Mitt bidrag till vårt gemensamma trädgårdssamtal består mest av att ställa frågor, säger hon.

English cottage-stil i Millas trädgård

Trots att systrarna är väldigt tajta och inspireras av varandra ser deras trädgårdar olika ut. Delvis som en spegel av deras olika personligheter, delvis på grund av skilda förutsättningar.

– Min trädgård har en ”English cottage”-stil med mycket rosor och andra växter som får klättra lite som de vill. Jag vill att det ska vara mycket av allt: träd, buskar, blommor, gräs, vatten och sittplatser. Det ska vara rumsligt ombonat, med alla element närvarande, säger Milla.

– Vad bra att veta vilken stil ens trädgård har, kommenterar Ulrika skämtsamt.

Många gröna växter i Ulrikas trädgård

Fast när det är hennes tur att beskriva sin trädgård visar det sig att hon också har ganska bra koll.

– Min trädgård är en innerstadsträdgård. Den omges av höga murar så därför har jag många gröna växter som trivs i skuggan. Jag har tryckt in så mycket som möjligt på en ganska liten yta vilket gör att jag slipper rensa ogräs. Jag har också gjort många olika små rum i trädgården, berättar hon.

ANNONS

Ulrikas trädgård är bara 450 m2. Christinas är liksom Millas betydligt större, 700 m2 respektive 650 m2. Och liksom Milla har Christina också mycket perenner och rosor i sin trädgård.

– Men min trädgård är lite striktare och har fler raka linjer än Millas, säger Christina.

– Era trädgårdar är lite som ni är som personer, inflikar Ulrika.

Milla och Christina håller med; som den typiska storasystern är Christina lite mer ordningsam och strukturerad än de två yngre systrarna.

– Jag vill gärna att det ska vara lite fluffigt när jag planterar men sedan, så fort som det har vuxit upp, tycker jag att det blir för fluffigt och tar bort det, säger Christina och skrattar.

Ingen gräsmatta i Christinas trädgård

En sak som utmärker hennes trädgård är att där inte längre finns någon gräsmatta.

– Från början bestod trädgården nästan bara av gräs men allt eftersom har jag erövrat bit efter bit av den. Till slut fanns bara en liten plätt gräs kvar och när valet stod mellan att köpa en ny gräsklippare eller att ta bort gräsmattan helt var beslutet lätt. Bort med gräsmattan, säger Christina.

Precis som systrarnas är hennes trädgård indelad i många olika rum, med sittplatser i alla väderstreck. Men till skillnad från sina systrar har hon jobbat mycket med siktlinjer.

ANNONS

– Jag vill att man från varje rum ska kunna se änden av grusgången i den andra riktningen, säger Christina.

Har en kreativ ådra

Varifrån det gemensamma trädgårdsintresset kommer – för trots Ulrikas protester måste man nog säga att hon har ett vare sig hon vill eller inte – vet de inte riktigt, men Millas man Anders, som passerar förbi under intervjun, menar att det nog hänger ihop med att de alla har en kreativ ådra. Varför den tar sig uttryck just i skapandet av vackra trädgårdar tror Milla kan bero på att de tillbringade mycket tid som barn på deras mammas släktgård.

– Där fick vi hjälpa till att rensa rabatter och var om somrarna omgivna av doften av blommor. Jag tror att sådana positiva barndomskänslor kommer tillbaka och påverkar en när man bli äldre, säger hon.

På frågan vad besökare brukar säga när de första gången ser deras respektive trädgårdar svarar Milla:

– De flesta brukar tycka att min trädgård är väldigt mysig. De gillar att den är så ombonad och att allt inte växer i perfekta rader.

Har en oj-faktor

– Många som kommer hem till mig blir förvånade och säger: ”Oj, kan man ha det så här mitt inne i stan”, säger Ulrika.

ANNONS

Ett ”Oj!” är vad även Christinas gäster brukar utbrista när de har passerat carporten på väg in i hennes trädgård.

– Vi har en stor häck runt trädgården, och man ser inte utifrån vad som finns där innanför, så många blir förvånade när de kommer in och upptäcker mitt första ”trädgårdsrum”. En del slår sig ner där i gungan vid dammen och vill inte gå längre, säger hon.

Att ha en prunkande trädgård i maj och juni är inte så svårt, då är allt fräscht och blomma efter blomma slår ut. Likaså tar många trädgårdar fart igen mot slutet av sommaren i augusti och september när alla höstperenner dyker upp. Men vad göra i juli när det ofta är varmt och torrt och överblommat och lite tråkigt i de flesta trädgårdar?

– Det gäller att plantera tätt, och både högt och lågt, så man får naturlig skugga från buskar och träd, svarar Milla.

Bästa trädgårdstipsen

Hennes bästa trädgårdstips är att våga använda ytan och inte vara rädd för att plantera just buskar och träd, och att skapa olika rum inne i trädgården.

– Man ska inte kunna se allt direkt när man kommer in i en trädgård, låt i stället besökaren undra vad som finns i slutet av rosenbågen eller bakom den där busken, tipsar hon.

ANNONS

– Skapa gärna sittplatser i olika väderstreck som passar att sitta i vid olika tider på dagen, fyller Christina i.

– Och glöm inte att plantera tätt så du slipper rensa ogräs och i stället har tid att njuta och vila i din trädgård, avslutar Ulrika.

Christina Carén

Ålder: 59 år.

Bor: Villa i musikkvarteren i Laholm.

Yrke: Fritidspedagog.

Familj: Maken Jan Ove och två utflugna barn.

Bästa platsen i min trädgård: ”Hammocken i kvällssolen”.

Kuriosa: Har varit med i Tusen trädgårdar, ett av Sveriges största trädgårdsevenemang, då människor i hela landet en och samma dag öppnar sina trädgårdar för allmänheten.

Christinas tre gröna utflyktstips:

1) ”Vackra Osbecks bokskogar, ett naturreservat i Hasslöv. Det ligger uppe på Hallandsås med en fikaplats där man kan se ut över hela slätten.

2) ”Vargaslätten som är en 16 hektar stor privat visningsträdgård i Simlångsdalen. Känslan i trädgården är trolsk.”

3) ”Naturreservatet Hollandsbjär i Veinge som är en gammal halländsk gräshed med enebackar och ginst.”

Camilla ”Milla” Carén Palm

Ålder: 53 år.

Bor: Villa i stadsdelen Sofiero i Laholm.

Yrke: Trädgårdsmästare.

Familj: Maken Anders och tre utflugna barn.

Bästa platsen i min trädgård: ”Det får nog bli pergolan”.

Kusiosa: Har varit med i Tusen trädgårdar och brukar lägga ut på sitt Instagram @millatradgardsmastare när hon har öppen trädgård. Kan även ordna privata visningar efter överenskommelse. Har ibland besök av trädgårdsutbildningar eller designkurser. Tar också emot en och annan cyklande turist som passerar Mellbystrand, ofta på Kattegattleden, och som vill göra ett grönt stopp i Laholm. ”Det händer också att Ulrika, Christina och jag samordnar en gemensam visning, och då brukar det gå genom mig.”

Millas tre gröna utflyktstips:

1) ”Rhododendrongården i Hulebäckseröd. En jättefin privat trädgård med många olika slags rhododendron som visas för förbokade besökare.”

2) ”Stadsparken i Laholm är en prunkande oas som är väl värd ett besök.”

3) ”Vandra, fiska, paddla kanot och bada i sjöarna i vackra Hjörnered.”

Ulrika Carén

Ålder: 51 år.

Bor: Villa i stadsdelen Gamleby i Laholm.

Yrke: Byggnadsingenjör.

Familj: Sambon Jonas och tre bonusbarn.

Bästa platsen i min trädgård: ”Mitt lilla växthus”.

Kuriosa: Hennes lilla innerstadsträdgård vann tidningarna Allers Trädgård och Drömhus & Trädgårds utmärkelse Årets trädgård 2018.

Ulrikas tre gröna utflyktstips:

1) ”Fantastiska plantskolan Horsabäck perenner i Våxtorp som både säljer olika slags perenner och har en visningsträdgård.”

2) ”Flammafallet norr om Knäred. Ett fint trappstegsvattenfall ute i skogen.”

3) ”Cykeltrimmet i Laholm. Upptäck Laholm genom att cykla till 41 kontroller som Korpen Engelaholm har märkt ut på en karta.”

ANNONS