Synskadade lappade hinder på trottoaren

En omärkt byggnadsställning mitt på trottoaren. Gul lapp. Reklamskyltar på ledgången. Lapp igen. Cyklar framför butiksentrén. Lapp, lapp och lapp.

ANNONS
|

Synskadades förening SRF lappade pålördagenfelparkerade fordon och hinder på trottoarerna i centrala Laholm.

– Värst tycker jag är byggnadsställningen på Storgatan. När det är lite skumt kan vem som helst gå rakt in i den, säger Kane Bengtsson, ordförande i SRF Laholm.

Vita käppens dag uppmärksammades över hela landet.

– Det var några år sedan vi var ute senast i Laholm. Nu tyckte vi det var läge när det är den här rikskampanjen "Gata för alla", säger Margareta Svensson, trogen sekreterare sedan 30 år.

Problemen i Laholm är inte större än på andra ställen, men många små saker som kan göra stor skillnad, uppger Kane Bengtsson.

ANNONS

–Man ska inte bryta ledstråket, som här på torget. Ställ inte gatupratare, cyklar eller väskor mitt på gångstråken på trottoaren. Märk ut trappkanter med vit färg, nämner han som exempel.

Föreningen har nästan 100 medlemmar. Genom att dela ut informationsfoldrar och göra butiksbesök med ledarhund hoppas de påminna människor om att visa hänsyn.

– Folk har väldigt dålig respekt för den vita käppen, säger Margareta Svensson som själv har fått sin undansparkad flera gånger när hon handlat på stan.

–Till en kvinna som trängde sig förbi sade jag: tror du att jag har vit käpp för att det är roligt?


    <strong>Rikskampanj</strong>. Margareta Svensson och Kane Bengtsson tror att det är okunskap som gör att många inte respekterar den vita käppen. "Den är inte bara ett orienteringshjälpmedel, utan den vita käppen är också till för att folk ska förstå att man har en synnedsättning och behöver hjälp eller att man visar hänsyn", säger Kane Bengtsson. Bild: Jonatan Gernes
Rikskampanj. Margareta Svensson och Kane Bengtsson tror att det är okunskap som gör att många inte respekterar den vita käppen. "Den är inte bara ett orienteringshjälpmedel, utan den vita käppen är också till för att folk ska förstå att man har en synnedsättning och behöver hjälp eller att man visar hänsyn", säger Kane Bengtsson. Bild: Jonatan Gernes
ANNONS